• Οικονομία

    Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση τον χειμώνα

    • NewsRoom
    Η Ελλάδα χάνει δυο ΕΝΦΙΑ το χρόνο από τον ΦΠΑ – Απώλεια 5,3 δισ. ευρώ μόνο το 2019

    Πάολο Τζεντιλόνι


    Αναπόφευκτη είναι η ύφεση για την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι.

    Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «Αυτόν τον χειμώνα θα έχουμε ύφεση και η ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει πριν την άνοιξη.

    Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

    Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης, η οποία υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε μια ήπια ύφεση καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.

    Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη, ο οποίος θεωρείται σημαντικός οδηγός για την οικονομική υγεία, έπεσε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου στο 47,3.

    «Μια πέμπτη συνεχής μηνιαία πτώση της παραγωγής που σηματοδοτείται από τον PMI αυξάνει την πιθανότητα η ευρωζώνη να διολισθήσει σε ύφεση», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

    Ύφεση και επιτόκια

    Για ύφεση έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Bloomberg TV και ο τραπεζίτης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ.

    «Η ευρωζώνη πιθανότατα θα μπει σε «τεχνική ύφεση» αυτό το τρίμηνο και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    «Πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να καταπολεμήσει των πληθωρισμό από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κορύφωση του πληθωρισμού για τα 19 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσε να έρθει αυτό το τρίμηνο, όπως υποστήριξε.

    «Η ΕΚΤ, όμως, πρέπει να παραμείνει αποφασιστική», σημείωσε.

    Οι περισσότεροι ευρωπαίοι τραπεζίτες υποστηρίζουν το σενάριο μίας ακόμη αύξησης επιτοκίων τον Δεκέμβριο, μικρότερης αυτών των τελευταίων τριών συνεδριάσεων στις 50 μονάδες βάσης.

    Ο Φρανσουά Βιλερουά, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το πότε θα κορυφωθούν τα επιτόκια, αναφέροντας ότι η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης πρέπει να διεξαχθεί με τον κατάλληλο ρυθμό.

    Ο Βιλερουά, όπως και ο Μακλούφ υποστήριξαν την αύξηση επιτοκίων κατά 50 μοάδες βάσης. Το ίδιο σενάριο υποστηρίζουν και οι επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρόταση Κομισιόν για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ