• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει προς μια νέα εποχή ασταθούς πληθωρισμού, προειδοποίησαν την Παρασκευή οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισημαίνουν ότι οι ελπίδες για γρήγορη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο έτος μπορεί να αποδειχθούν πρόωρες.

    «Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε πραγματικά νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μπανγκόκ.

    Παράλληλα, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα. «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας», είπε.

    Περισσότεροι από δώδεκα κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν σε ένα συνέδριο στην Μπανγκόκ που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ταϊλάνδης και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική και η μεταβαλλόμενη αύξηση του πληθυσμού σημαίνουν ότι οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπαν.

    «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο, στους αναλυτές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες», τόνισε η Λαγκάρντ.

    Σχολιάζοντας την πορεία του δολαρίου η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι η ισχύς του έχει μικρότερο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ από ό,τι στις αναδυόμενες οικονομίες.

    «Η συμβατική λογική θα σας πει ότι δεν στοχεύουμε σε καμία συναλλαγματική ισοτιμία», εξήγησε.

    «Προφανώς παρακολουθούμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ειδικότερα παρακολουθούμε προσεκτικά την ανατίμηση του δολαρίου», πρόσθεσε.

    Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην τελευταία συνεδρίασης της ΕΚΤ για το 2022 στις 14-15 Δεκεμβρίου, όπου οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ή θα μετριάσουν τον ρυθμό στο μισό της μονάδας, αναφέρει το Bloomberg.

    Σύμφωνα με την Λαγκάρντ η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη (temporary, targeted and tailored) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση.

    «Αυτά τα τρία Τ μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των ενεργειακών σοκ και να θέσουν ένα ανώτατο όριο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», εξήγησε.

    «Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε οικονομίες με περιορισμένη προσφορά μπορεί να να καταστήσουν αναγκαία μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από αυτή του χρειάζεται και δυστυχώς, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ δείχνουν να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».

    Πρώτo τεστ

    Οι ανησυχίες για τους διαρκείς περιορισμούς της προσφοράς βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των αξιωματούχων στη Μπανγκόγκ. Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Philip Lowe, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρώτο τους τεστ σε έναν νέο κόσμο με πιο μεταβλητό πληθωρισμό.

    «Αν ο πληθωρισμός πρόκειται να είναι ακόμη πιο ευμετάβλητος, αυτό καθιστά την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής πιο σημαντική από ποτέ», επισήμανε.

    Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια φέτος σε μια προσπάθεια να δαμάσουν το χειρότερο ξέσπασμα πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών.

    Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν το επόμενο έτος λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης, της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων και των τροφίμων και των ευνοϊκών ετήσιων συγκρίσεων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η ΕΚΤ θα πληρώσει τα κέρδη των τραπεζών από τις αυξήσεις επιτοκίων

    Λαγκάρντ: Δεν έχουμε τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ