• Οικονομία

    Παράταση στην αποπληρωμή των αναδρομικών για περισσότερους από 220.000 συνταξιούχους


    Σε νέα παράταση, τουλάχιστον δυο μηνών, στην καταβολή των αναδρομικών ποσών σε 190.000 συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και σε περίπου 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται, αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη να καταβάλει σε περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους προσωρινή σύνταξη στο ύψος της Εθνική Σύνταξης.

    Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι πλέον η καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους με μηδενικό εισόδημα, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης της σύνταξης τους ακόμη και πάνω από 4 χρόνια.

    Εντός των επόμενων εβδομάδων η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και  η ειδική ομάδα έργου με επικεφαλής τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη θα επικεντρωθούν στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας, προκειμένου να ξεκινήσουν να υποβάλλουν αίτηση περίπου 100.000 συνταξιούχοι που σήμερα δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη.

    Στην αίτησή τους οι ασφαλισμένοι θα καταχωρούν το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού για να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και στη συνέχεια να τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

    Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο ασφαλισμένος θα λάβει προσωρινή σύνταξη στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης από 345,60 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης έως 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και πάνω, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του.  Το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει αναδρομικά το ποσό της Εθνικής σύνταξης αναδρομικά για τους μήνες αναμονής.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας οι διασταυρώσεις για την καταβολή της Εθνικής Σύνταξης και των αναδρομικών ποσών θα γίνεται ως εξής:

    -Για τους άνω των 67 ετών η καταβολή θα γίνεται με βάση των ετών ασφάλισης από 15 έως 20 έτη σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί στην αίτηση συνταξιοδότησης. Το ποσό που θα προκύπτει θα πολλαπλασιάζεται με τους μήνες που βρίσκονται σε αναμονή οι δικαιούχοι.

    -Για όσους είναι μεταξύ 62 -67 ετών θα πραγματοποιείται επιπλέον ηλεκτρονικός έλεγχος για την θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος.

    -Για τους κάτω των 62 θα πραγματοποιείται διεξοδικότερος λεπτομερής έλεγχος για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    Ταυτόχρονα σε όλες τις περιπτώσεις θα πραγματοποιείται έλεγχος για τυχόν οφειλές των ασφαλισμένων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας). Ακόμη θα γίνεται έλεγχος 40ετους παραμονής στην χώρα.

    Μετάθεση καταβολής αναδρομικών

    Σε δεύτερη μοίρα περνάει η καταβολή των υπόλοιπων αναδρομικών στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και στους συνταξιούχους που απασχολούνται. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά ισχύουν οι νέοι συντελεστές που οδηγούν σε αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους από 0,56% για εκείνους που έχουν 30 έτη και φτάνει το ανώτατο στα 7,21 % για εκείνους που έχουν 40 έτη ασφάλισης.

    Η αποπληρωμή των αναδρομικών για περίπου 190.000 συνταξιούχους με βάση όσα προβλέπει ο νόμος θα ολοκληρωθεί ως εξής:

    -Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Μετά τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς θα λάβουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

    -Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.

    -Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιώνονται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ.

    Εργαζόμενοι συνταξιούχοι 

    Αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση τον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα, τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

    Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000- 30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι.

    Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο πέναλτι δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Συνεπώς δικαιούνται αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά τουλάχιστον 12 μηνών με τη διαφορά καθώς το νέο μειωμένο πέναλτι μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Προθεσμία για τη δήλωση αναστολών της 6ης Φεβρουαρίου- «Bροχή» οι καταγγελίες για παραβάσεις

    Τη Δευτέρα στις 9 το πρωί οι δηλώσεις Σταϊκούρα για το νέο «πακέτο» μέτρων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ