• Οικονομία

    Πάουελ: Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε – Σημαντικό το τελικό εύρος επιτοκίων

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Στην «γερακίσια» πολιτική επέμεινε ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της FOMC, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως τα στοιχεία για την την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα,  δεν αρκούν στη Fed για να προχωρήσει στη χαλάρωση της πολιτικής αυξήσεων των επιτοκίων.

    «Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας πως θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να βεβαιωθούν πως οο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία.

    Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη των αξιωματούχων της FOMC σύμφωνα με την οποία 17 από τους 19 συμμετέχοντες βλέπουν πως το τελικό εύρος επιτοκίων της FED στο τέλος του 2023 θα διαμορφωθεί πάνω από το 5%. Αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου.

    Ο πρόεδρος της FED ανέφερε πως οι  πιέσεις στις τιμές παραμένουν και πως θα απαιτήσει μια «διευρυμένη περίοδος» αργής ανάπτυξης. Θα χρειαστεί επίσης μια αποδυνάμωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, η οποία παραμένει ανθεκτική μέχρι τώρα.

    Ο Πάουελ ανέφερε πως ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης δεν έχει γίνει ακόμη απολύτως αισθητός, παρά την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Θα απαιτηθούν ωστόσο και νέες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, ειδικά καθώς ο  πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών δεν αναμένεται να υποχωρήσει το ίδιο γρήγορα με τις τιμές των προϊόντων.

    «Υπάρχει πραγματικά η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα. Επομένως, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε τα ποσοστά υψηλότερα για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε και αυτός είναι πραγματικά ο λόγος που έχουμε αυτά τα υψηλά επιτόκια και που περιμένουμε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

    Τόνισε πως δεν είναι πλέον αναγκαίο να υπάρχουν υψηλές μηνιαίες αυξήσεις, όπως αυτές των 75 μονάδων βάσης, αλλά πιο σημαντικό είναι το πόσο θα διαμορφωθεί το τελικό επίπεδο. «Και κάποια στιγμή το ερώτημα θα είναι πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε περιοριστικά επίπεδα…»«

    Ο Πάουελ πρόσθεσε πως η απόφαση του Φεβρουαρίου θα ληφθεί βάσει των στοιχείων που θα υπάρξουν.

    «Η ιστορική εμπειρία προειδοποιήσει ξεκάθαρα για την πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Δεν θα έβλεπα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων έως ότου η επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός κινείται στο 2% με σταθερή τροχιά», είπε ο Πάουελ.

    Πάντως, ο Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Αύξησε κατά 0,5% τα επιτόκια – Πάνω από το 5% το τελικό επιτόκιο το 2023 «βλέπει» η FOMC



    ΣΧΟΛΙΑ