• Οικονομία

    FED: Αύξησε κατά 0,5% τα επιτόκια – Πάνω από το 5% το τελικό επιτόκιο το 2023 «βλέπει» η FOMC

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 50 μονάδες βάσης, ανακοίνωσε πριν από λίγο η FED, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου.

    Πλέον τα βασικά επιτόκια της FED τοποθετούνται στο εύρος 4,25% – 4,50%.

    Η σημερινή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ακολούθησε τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης, ενώ ήταν συνολικά η έβδομη από την αρχή του έτους, σε μια προσπάθεια της FED να περιορίσει τον επίμονα ισχυρό πληθωρισμό, ώστε να πλησιάσει στον στόχο του 2%. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 7,1%.

    Ωστοσο, στις προβλέψεις τους για την  κατάλληλη νομισματική πολιτική και το μέσο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, μόλις 2 από τους 19 συμμετέχοντες στην επιτροπή FOMC ανέφεραν πως βλέπουν το μέσο τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 5%.

    Δέκα από τους 19 θεωρούν πως θα πρέπει να φτάσει στο 5,125% (εύρος 5% – 5,25%), 5 στο 5,37% (εύρος 5,25% – 5,50%) και 2 στο 5,625 (εύρος 5,50% έως 5,75%).

    Μειώσεις επιτοκίων βλέπουν οι περισσότεροι από το 2024.

    Υπενθυμίζεται πως οι αναλυτές υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα πως το τελικό επιτόκιο δεν θα ξεπεράσει το εύρος του 5%.

    Οι προβλέψεις αυτές προκάλεσαν βουτιά στη Wall Street, με τους δείκτες να περνούν βίαια σε αρνητικό έδαφος. Ο Dow Jones κινείται πλέον στο -1,05%, ο S&P 500  στο  -0.84% και ο Nasdaq στο -1,32%.

    Πλέον, το ενδιαφέρον της αγοράς συγκεντρώνεται στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ.  Oι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα στη συνέχεια.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της FOMC:

    Πρόσφατοι δείκτες δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής. Η άνοδος των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών.

    Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Ο πόλεμος και τα σχετικά γεγονότα συμβάλλουν στην ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική  για τους κινδύνους πληθωρισμού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 4-1/4 σε 4-1/2 τοις εκατό.

    Η Επιτροπή αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος των στόχων θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου.

    Κατά τον καθορισμό του ρυθμού μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

    Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα υπηρεσιών και σε τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα Σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Federal Reserve που εκδόθηκαν τον Μάιο. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

    Ψήφισαν για τη δράση της νομισματικής πολιτικής ο Jerome H. Powell, Πρόεδρος. John C. Williams, Αντιπρόεδρος; Michael S. Barr; Michelle W. Bowman; Lael Brainard; James Bullard; Susan M. Collins; Lisa D. Cook; Esther L. George; Philip N. Jefferson; Loretta J. Mester; και Christopher J. Waller.

    Οικονομικές Προβολές

    Παράλληλα, η FED έδωσε στην δημοσιότητα και τις προβλέψεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες υπέβαλαν τις προβλέψεις τους για τα πιο πιθανά αποτελέσματα για την αύξηση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), το ποσοστό ανεργίας και τον πληθωρισμό για κάθε έτος από το 2022 έως το 2025 και μακροπρόθεσμα.

    Οι συμμέχοντες στη FOMC προβλέπουν πλέον μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2022 κατά 0,5% (από 0,2% της πρόβλεψης του Σεπτεμβρίου), 0,5% για το 2023, 1,6% για το 2024 και 1,8% για το 2025.

    Για το ποσοστό ανεργίας οι μέσες προβλέψεις αναφέρουν 3,7% για το 2022, 4,6% για το 2023 και το 2024 και 4,5% για το 2025.

    Για τον πληθωρισμό με βάση τον δείκτη ατομικών δαπανών – τον προτιμητέο δείκτη της FED –  προβλέπουν 5,6% για το τέλος του 2022, 3,1% για το τέλος του 2023, 2,5% για το 2024 και 2% για το 2025.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ