• Οικονομία

    Panic Meeting στην ΕΚΤ για τα ομόλογα του Νότου

    Christine Lagarde, επικεφαλής ΕΚΤ


    Τροχάδην στη Φρανκφούρτη έσπευσε η «ελίτ» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ καθώς σήμερα σε μια σπάνια κίνηση η Κριστίν Λαγκάρντ συγκαλεί, έκτακτη, σύσκεψη στις 12:00 ώρα Ελλάδος  με κύριο «μενού» την καταιγίδα στις αγορές ομολόγων.

    Η έκτακτη συνεδρίαση έρχεται πριν καν κλείσει μια εβδομάδα από την, προγραμματισμένη, σύσκεψη που είχε η ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η Κεντρική Τράπεζα άνοιξε το δρόμο για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

    Απέφυγε όμως να δώσει λεπτομέρειες, πόσο δε να αναγγείλει ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων στήριξης ειδικά για τα ομόλογα του Νότου, που είναι και ο πιο ευάλωτος κρίκος, όπως απέδειξε στη συνέχεια η τραγική εικόνα στο ταμπλό τις τελευταίες ημέρες.

    Δεν είναι επίσης τυχαίο πως η σημερινή σύσκεψη έρχεται την ίδια μέρα που στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η FED αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις επιτοκίων, με τους αναλυτές να στοιχηματίζουν πως θα πρόκειται για μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, εντείνοντας τις πιέσεις στις αγορές με την ΕΚΤ να τρέχει να προλάβει προφανώς τις εξελίξεις.

    Η έκβαση της σημερινής, έκτακτης, συνεδρίασης ίσως αποδειχθεί καθοριστική καθώς κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από τις αρχές της πανδημίας όταν η ΕΚΤ μετά από έκτακτη σύσκεψη ανακοίνωσε το γιγαντιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,7 τρισ. ευρώ.

    Στο άκουσμα της είδησης για τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, υποχώρησε κατά 22 μονάδες βάσης, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν άνοδο που ξεπερνά το 1,5%.

    Ο ελέφαντας στο δωμάτιο της ευρωζώνης είναι το υπέρογκο ιταλικό χρέος και η κατακόρυφη αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του. Το επιτόκιο στο ιταλικό δεκαετές ξεπέρασε τις τελευταίες μέρες το 4,1% πριν καν ξεκινήσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων η ΕΚΤ.

    Μια γεύση του τι θα ακολουθήσει έδωσε χθες το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Isabel Schnabel, δηλώνοντας πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι σε ετοιμότητα να αξιοποιήσει υφιστάμενα αλλά και νέα εργαλεία. «Δεν θα ανεχθούμε αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες που υπερβαίνουν τα θεμελιώδη και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε και υποστήριξε πως δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της Τράπεζας ως προς την πρόληψη του κατακερματισμού στην αγορά.

    Ήδη Ιταλοί τραπεζίτες σπεύδουν με δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα να διαβεβαιώσουν ότι το ιταλικό χρέος είναι διατηρήσιμο και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι δηλώσεις Schnabel είναι σαφώς πολλά βήματα μπροστά από τις δηλώσεις Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα, που άφησε τις αγορές χωρίς απαντήσεις για το εάν εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου εργαλείου για να υποστηριχθούν ειδικά τα ομόλογα του Νότου, όπως ανέμενε η αγορά.

    Το τι ακολούθησε είναι γνωστό και μας οδήγησε σε πέντε μόλις μέρες σε νέα, έκτακτη, σύσκεψη. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και αυτό το γερμανικό δεκαετές ομόλογο «κτύπησε» το 1,77% το υψηλότερο σημείο από το 2014!

    Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν σήμερα είναι εάν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο και επαρκές για τις αγορές, ή εάν, πάλι θα τις κρατήσει εν αναμονή. Όπως σχολιάζουν αναλυτές το πιο απλό και εύκολο βήμα που θα μπορούσε να γίνει είναι η επανενεργοποίηση του PEPP, για να θωρακίσει τους «ασθενείς» τίτλους.

    Σε κάθε περίπτωση κάτι πρέπει να ειπωθεί. Και αυτό να είναι και συγκεκριμένο και σαφές και δυνατό.

    Σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης εντείνεται και δυστυχώς αυτή τη φορά ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι η «Ελλαδίτσα» αλλά η Ιταλία.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC & Capital Economics: Τι μπορεί να σημαίνει η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα του Νότου

    ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το sell off στις αγορές ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ