• Οικονομία

    ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το sell off στις αγορές ομολόγων

    • Bloomberg


    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη «για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», σύμφωνα με εκπρόσωπο της.

    Η ανακοίνωση έρχεται μετά την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2014 αυτή την εβδομάδα, εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι πως  η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και να διατηρήσει ταυτόχρονα υπό έλεγχο τις αποδόσεις ομολόγων των πιο ευάλωτων μελών της περιοχής.

    Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Ιούλιο, ενώ θα ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση δύο μήνες αργότερα, καθώς αγωνίζεται ενάντια στην εκτίναξη των τιμών. Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια της για περισσότερο από μια δεκαετία.

    Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6% στο 1,0475 ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης.

    «Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole CIB στο Λονδίνο. «Το ευρώ-δολάριο θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ξανά πάνω από το 1,05 πολύ σύντομα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Τέλος στο «φθηνό» χρήμα, έρχονται μία και δύο και τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ