• Οικονομία

    «Πάγωσαν» οι συμβάσεις 360.000 εργαζομένων – Εισόδημα 800 ευρώ για 45 ημέρες δυνατότητα τηλεργασίας με επιπλέον αμοιβή 


    Με γεωμετρική πρόοδο πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι υπεύθυνες δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” από εργοδότες που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κρατική εντολή ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ. Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τις 260.000 οι αιτήσεις από επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερους από 360.000 εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

     Αυτό σημαίνει πως υποβάλλονται σχεδόν 5.000 υπεύθυνες δηλώσεις την ώρα και 80 δηλώσεις το λεπτό. Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή έχουν χρόνο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαΐου για να υποβάλλουν την ψηφιακή υπευθυνη δήλωσή τους στο σύστημα “Εργάνη”, δηλώνοντας:

    α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής,

    β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του επαγγελματικού ακινήτου για να λάβει την έκπτωση 40%

    γ) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και

    δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

    Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έως και την Τρίτη 31/3 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο “ΕΡΓΑΝΗ». Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν με την σειρά τους στην δική τους δήλωση.

    Αν οι επιχειρηματίες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση χάνουν : 

    -την έκπτωση 40% στο ενοίκιο του επαγγελματικού τους χώρου

    -τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

    -τις αναστολές δόσεων ρυθμίσεων

    -επίσης οι εργαζόμενοί τους μένουν χωρίς την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ

    Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις, που κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης και θέτουν εργαζόμενους τους σε αναστολή πρέπει να υποβάλλουν την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα “Εργάνη” έως και 20 Απριλίου με την οποία δηλώνουν:

    α) ότι πλήττονται σημαντικά,

    β) τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,

    γ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με απόλυση είτε με παραίτηση.

    Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο «Εργάνη». Προσοχή, αν οι εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση χάνουν τι αναστολές οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων.

    Όπως αποκάλυψε το «Mononews», οι συγκεκριμένοι εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των απασχολούμενων τους στην επιχείρηση και ταυτόχρονα να ζητήσουν με επιπλέον αμοιβή τηλεργασία από τους εργαζόμενους σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

    Η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι μπορούν «να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης».

    Η τηλεργασία θα πρέπει να δηλωθεί στο ειδικό έντυπο που υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα πρέπει να είναι αμειβόμενη αναλογικά σε σχέση με τις μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου. Ήδη περίπου 250.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει μέχρι τώρα αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους τους.

    Περισσότερα λεφτά

    Με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος θα λάβει την αποζημίωση των 800 ευρώ, η οποία ισχύει για 45 ημέρες, και στη συνέχεια ο εργοδότης θα πρέπει να του καταβάλει την επιπλέον αμοιβή του για την τηλεργασία που προσφέρει στην επιχείρηση. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, με αυτό τον τρόπο θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν το μηνιαίο μισθό τους καθώς καλούνται να ζήσουν με 800 ευρώ για 45 ημέρες.

    Συγκεκριμένα οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους, δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιπλέον ποσό,  και σε κάθε περίπτωση μέχρι το ποσό των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους. Για το επιπλέον ποσό θα υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό από τον εργοδότη.

    Υπενθυμίζεται ότι τις ασφαλιστικές εισφορές όσων εργαζομένων «πάγωσε» η σύμβαση τους τις καταβάλλει το κράτος επί του ονομαστικού τους μισθού, το ίδιο και για όσους αναστέλλεται η σύμβαση και η επιχείρηση παραμένει ανοικτή. Οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλουν τις μεταβολές των συμβάσεων στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλουν, ενώ μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

     Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της αναστολής συμβάσεων εργασίας,  απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

     Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο τις  επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορονοϊού και έχουν ανακοινωθεί η ΚΑΔ τους κι όχι συλλήβδην για όλες, σύμφωνα με άλλη διευκρινιστική υπουργική απόφαση που προωθείται. Παρά το γεγονός ότι η ΠΝΠ προέβλεπε ότι το μέτρο θα ισχύσει για 6 μήνες, στην απόφαση θα επισημαίνεται ότι το μέτρο θα επανεξετάζεται ανάλογα με την πορεία του κορονοϊού, αρχής γενομένης από τις 30 Απριλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ