• Οικονομία

  Παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής: Οι G7 συμφώνησαν με την πρόταση Μπάιντεν για τις πολυεθνικές

  • NewsRoom
  G7

  Οι ηγέτες των G7 στη συνάντηση στη Βρετανία (EPA/NEIL HALL/INTERNATIONAL POOL)


  Με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την εφαρμογή, σε παγκόσμια κλίμακα, ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις συμφώνησαν οι ηγέτες της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G7), που διεξάγεται στη Βρετανία.

  O σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, ενημέρωσε μέσω Twitter για τη συμφωνία. «Η Αμερική συσπειρώνει τον κόσμο ώστε να κάνει τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να μπορούμε να επενδύσουμε στη μεσαία τάξη», ανέφερε ο κ. Σάλιβαν.

  Σκοπός της πρότασης είναι να αποθαρρύνουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη και τα φορολογητέα έσοδά τους στις χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ανεξαρτήτως του πού γίνονται οι πωλήσεις τους. Οι τρέχοντες κανόνες για τη φορολογία ανάγονται στη δεκαετία του 1920 και δεν επιτρέπουν να ρυθμιστεί το ζήτημα πολυεθνικών γιγάντων που πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες εξ αποστάσεως και πληρώνουν φόρους σε χώρες όπου τους προσφέρονται οι ευνοϊκότεροι για αυτούς συντελεστές.

  Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον Μάιο να εφαρμοστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί η κούρσα προς τον πάτο σε διάφορες χώρες με στόχο την προσέλκυση εταιρειών.

  Κολοσσοί του τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η Facebook και η Amazon, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συμφωνία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%, αν συνεπάγεται την εγκατάλειψη του ολοένα πιο δημοφιλούς φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες, παρατηρούν στελέχη φορέων εκπροσώπησης των συμφερόντων τους.

  Η απόφαση της G7 ήταν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας τάχθηκαν υπέρ της ιδέας την 5η Ιουνίου. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η υιοθέτηση του μέτρου από την G7 θα δώσει ώθηση ώστε να υιοθετηθεί και από την G20 τον Ιούλιο στην Ιταλία.

  Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, συνυπέγραψε με τους ομολόγους της τής Γερμανίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα The Washington Post υπέρ του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες. Στο κείμενο σημειώνεται πως ο συντελεστής μπορεί αργότερα να αυξηθεί.

  Διαβάστε επίσης:

  G7: Πώς αντέδρασαν οι μεγάλες εταιρείες στον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%

  Κορονοϊός: Έτοιμη να αναγγείλει τη δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίων στις φτωχές χώρες η G7

  «Σχέδιο Μάρσαλ» για το κλίμα ζητά από την G7 ο Μπόρις Τζόνσον

     ΣΧΟΛΙΑ