• Οικονομία

    Οριακές διακυμάνσεις στο χρυσό με το βλέμμα στη FED

    χρυσός


    H τιμή του χρυσού σημείωσε οριακές διακυμάνσεις με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Fed για την άνοδο των επιτοκίων.  Το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.719,1 δολάρια η ουγγιά, εμφανίζοντας οριακή άνοδο κάτω του 0,1% έχοντας ενισχυθεί κατά μόλις 1,4 δολάρια.

    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά ακόμα 75 μονάδες βάσης, στη μάχη που δίνει για να τιθασεύσει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό. Περισσότερο από την αύξηση, που λίγο πολύ έχει προεξοφλήσει η αγορά, οι επενδυτές θα εστιάσουν στο guidance που θα δώσει ο πρόεδρο Πάουελ, και ο χρυσός είναι πιθανό να επανεξετάσει τα χαμηλά του επίπεδα αν δεν προκύψει κάποια μεταστροφή σε πιο ήπια προσέγγιση από την τράπεζα όπως επισημαίνει ο Michael Hewson της CMC Markets UK.

    Πως κινήθηκε το δολάριο

    Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν ανταγωνιστικά για το πολύτιμο μέταλλο που δεν προσφέρει σταθερή απόδοση. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι τιμές του χρυσού έχουν χάσει πάνω από 300 δολάρια από όταν ξεκίνησαν οι ραγδαίες αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και το πρόσφατο ράλι του δολαρίου.

    Η μικρή υποχώρηση του δολαρίου ωστόσο σήμερα έδειξε να κινητοποιεί κάποιους κατόχους άλλων ισοτιμιών, οδηγώντας σε αγορές. Στα υπόλοιπα μέταλλα, η τιμή σποτ στο ασήμι υποχώρησε κατά 0,76% στα 18,46 δολάρια, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,85% στα 881,08 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 0,87% στα 2.028,13 δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

    Χρυσός: Έσπασε το σερί των πέντε αρνητικών εβδομάδων – Άλμα για το παλλάδιο πάνω από τα 2.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ