• Οικονομία

    FED: Προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    Νέα αύξηση βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ανακοίνωσε πριν από λίγο της FED, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC, σε μια νέα προσπάθεια για να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, η FED ανακοίνωσε αύξηση του εύρους επιτοκίων στο επίπεδο του 2,25% ‑ 2,50%.

    Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση βασικών επιτοκίων μέσα στη χρονιά και δεύτερη συνεχόμενη της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

    Υπενθυμίζεται πως  ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της FOMC

    «Οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν αμβλυνθεί. Ωστόσο, η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές.

    Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Ο πόλεμος και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και έναν πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 2,25 έως 2,50 τοις εκατό και αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και ομοσπονδιακά ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα Σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Federal Reserve που εκδόθηκαν τον Μάιο. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

    Ψήφισαν για τη δράση της νομισματικής πολιτικής ο Jerome H. Powell  (Πρόεδρος), John C. Williams (Αντιπρόεδρος), Michael S. Barr, Michelle W. Bowman, Lael Brainard, James Bullard, Susan M. Collins, Lisa D. Cook, Esther L. George, Philip N. Jefferson, Loretta J. Mester, και Christopher J. Waller.»

    Διατηρεί τα κέρδη της η Wall Street, εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του Τζερόμ Πάουελ

    Οι τρεις  βασικοί δείκτες στη Wall Street διατήρησαν τα κέρδη τους αμέσως μετά την ανακοίνωση της FED, καθώς η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ήταν σύμφωνη με όσα ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.

    Ο S&P 500 ενισχύθηκε περίπου στο +1,3% αμέσως μετά την ανακοίνωση της κίνησής της από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα, ο Nasdaq κινήθηκε στο +2,4% και ο Dow Jones Industrial Average στο +0,3%.

    Το ενδιαφέρον όλων πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ.



    ΣΧΟΛΙΑ