• Οικονομία

    Νουί: Αδύναμες ακόμη οι ελληνικές τράπεζες-Φόβοι για την κεφαλαιακή επάρκεια

    • NewsRoom

    Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής SSM


    Μήνυμα στις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για μείωση των «κόκκινων» δανείων τους στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί, απεύθυνε η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη ελαφρώς αδύναμες και θα χρειαστεί χρόνος και αποφασιστικότητα για την οριστική ανάκαμψή τους, εκτίμησε η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί κατά την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ.

    «Οι κεφαλαιακές ανάγκες στο βασικό σενάριο των stress tests θα πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση. Πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο των stress tests θα αποφασιστούν κατά περίπτωση», εξήγησε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.

    Όπως είπε η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες, το πρόγραμμα εξακολουθεί να τρέχει ενώ τα capital controls παραμένουν σε ισχύ. Χτυπήθηκαν από την κρίση, κάποιες έκλεισαν, κάποιες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και κάποιες χρησιμοποίησαν τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για να συνεχίσουν. Η οικονομία ωστόσο βελτιώνεται και η χώρα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα capital controls χαλαρώνουν και εν τέλει θα αρθούν.

    Δεν είναι μόνο η κατάσταση που βελτιώνεται, τόνισε. «Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν μακρά διαδρομή επίσης. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια και σταθεροποίησαν την χρηματοδότησή τους, ενώ εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA. Απομακρύνονται από την κεντρική τράπεζα και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την αγορά».

    Όπως είπε οι καταθέσεις επιστρέφουν και η οριστική άρση των capital controls πιθανότατα θα αυξήσει το κίνητρο για την επιστροφή τους. Πέρα από τη σταθεροποίηση του κεφαλαίου και της χρηματοδότησής τους, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε η επικεφαλής του SSM.

    Ντανιέλ Νουί SSM
    Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί

    Τεράστιο πρόβλημα τα NPLs

    Όπως τόνισε η Νουί, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ζώνη του ευρώ, κοντά στο 50% που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οδηγούν σε μείωση των κερδών και αποτρέπουν τη διοχέτευση ανθρώπινων και άλλων πόρων σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

    Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών. Συνολικά, τα προ προβλέψεων κέρδη τους διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα, αλλά μόλις ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες. Η κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα είναι ιδιαίτερη, τα προβλήματα όμως που προκαλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι εκτεταμένα.

    Αναφερόμενη στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η επόπτρια του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης χαιρέτησε τις ενέργειες της Αθήνας, όμως επισήμανε ότι το νέο ηλεκτρονικό μοντέλο θα πρέπει να καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας κι ότι οι Αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμβολαιογράφων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-Νουί στην Τράπεζα της Ελλάδος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ακριβώς «εποπτεύει» η αυστηρή κ. Νουί;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νουί προς ελληνικές τράπεζες: «Ρίξτε κι άλλο τους τόκους στις ρυθμίσεις των δανείων»



    ΣΧΟΛΙΑ