• Τράπεζες

    Τι ακριβώς «εποπτεύει» η αυστηρή κ. Νουί;

    Ντανιέλ Νουί SSM

    Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί


    Και εκεί που ήταν όλα έτοιμα για την άφιξη της κ. Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα, η «σιδηρά κυρία» του SSM ακύρωσε το ταξίδι…

    «Η επίσκεψη της κυρίας Νουί στην Αθήνα αναβάλλεται επειδή χρειάζεται να παραμείνει στη Φρανκφούρτη. Για τον λόγο αυτόν αναβάλλεται δυστυχώς και η ανεπίσημη ενημέρωση/συζήτηση, στην οποία σας είχαμε προσκαλέσει την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα ματαιωθεί η ομιλία της στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών». Με αυτό το μήνυμα οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι το ταξίδι αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

    Γιατί όμως υπήρξε η αναβολή;

    Ο λόγος προφανής.

    Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, η ΑΒLV, «έσκασε» στα χέρια της κ. Νουί. Και όπως ανακοινώθηκε επισήμως η τράπεζα έχει χρεοκοπήσει και θα πάει σε εκκαθάριση, καθώς η διάσωση της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

    Το θέμα είναι τι ακριβώς εποπτεύει ο επόπτης και πώς διαφυλάσσει το κοινό συμφέρον, διότι ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης Ιλμαρ Ρίμσεβιτς κατηγορείται στη χώρα του για χρηματισμό και διαφθορά. Ενώ οι αμερικανικές Αρχές κατηγόρησαν την ΑΒLV ότι «ξεπλένει» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες, δωροδοκεί αξιωματούχους και διευκολύνει την παραβίαση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

    Έτσι μέχρι νεωτέρας το ταξίδι της κ. Νουί αναβλήθηκε, καθώς η καρέκλα της μπορεί και να «τρίζει». Διότι όταν έχουν συσταθεί όργανα για να διαφυλάξουν την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα, όταν η αυστηρότητα -τουλάχιστον στα καθ’ ημάς- εξαντλείται στο ποιος τραπεζίτης θα «κοπεί» από CEO ή πρόεδρος της Α ή Β τράπεζας, να σου «σκάει» στα χέρια η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας δεν είναι και μικρό πράγμα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τράπεζες «βάζουν χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου «Μπήτρος»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάος στις τράπεζες πυροδότησαν τα κέρδη από την ανταλλαγή ομολόγων – Πώς λύθηκε ο γόρδιος δεσμός



    ΣΧΟΛΙΑ