• Οικονομία

    Νέα «βουτιά» για το ρούβλι – Έπεσε σε χαμηλό 17 μηνών

    • NewsRoom
    ρωσικό ρούβλι

    ρωσικό ρούβλι


    Συνέχισε να βυθίζεται και σήμερα το ρούβλι, πλησιάζοντας σε χαμηλό 17 μηνών, καθώς υποχώρησε πάνω από 100 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στον απόηχο της δήλωσης του οικονομικού συμβούλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τη χαλαρή νομισματική πολιτική για την ταχεία υποτίμηση.

    Το ρούβλι έπεσε στα 101,22/δολάριο στις 10.05 το πρωί, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Μέχρι τα μέσα το απόγευμα στο Λονδίνο, διαπραγματευόταν λίγο πάνω από το 101/δολάριο.

    Σημειώνεται ότι το ρούβλι έχει χάσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε ότι ευθύνεται η συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, καθώς το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε κατά 85% σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο.

    Ωστόσο, ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, Maxim Oreshkin, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι η υποτίμηση του νομίσματος και η επιτάχυνση του πληθωρισμού – ο οποίος ξεπέρασε το 17% – οφείλονται κυρίως στη «χαλαρή νομισματική πολιτική».

    Επεσήμανε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει «όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο εγγύς μέλλον».

    Την ίδια στιγμή, την πιθανότητα να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της, επεσήμανε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    Επίσης, διέκοψε την Πέμπτη τις αγορές ξένου συναλλάγματος για το υπόλοιπο του έτους σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα, γεγονός που εγείρει φόβους για αύξηση του πληθωρισμού, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να μεταμορφώσει ριζικά την οικονομία της, ενόψει της συνεχούς απομόνωσης και των κυρώσεων της Δύσης.

    Πηγή: CNBC

    Διαβάστε επίσης: 

    Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Πιθανή η αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση



    ΣΧΟΛΙΑ