• Τράπεζες

    Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Πιθανή η αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση

    • NewsRoom
    Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα

    Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ελβίρα Ναμπιούλινα


    Την πιθανότητα να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της, επεσήμανε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, με το ρούβλι να βρίσκεται σε υποχώρηση πάνω από τα 100 ανά δολάριο ΗΠΑ.

    Επιπλέον, η τράπεζα ανέφερε ότι η εκ νέου πτώση του ρουβλίου, δεν αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ρωσίας.

    Σημειώνεται ότι το ρούβλι συνέχισε την πτωτική του πορεία σήμερα το πρωί, στα 101,22 ρούβλια ανά δολάριο στις 10.05, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Παράλληλα, η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε πολλούς Ρώσους ανησυχία για πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους που προκάλεσε η ρωσική εισβολή.

    Επίσης, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 17% την άνοιξη, υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων.

    Αυτή η κατάσταση ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει στις 21 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο στο 8,5%, ενώ διέκοψε από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι το τέλος του έτους τις αγορές ξένων νομισμάτων στην ρωσική αγορά συναλλάγματος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ