• Οικονομία

    Νέα απειλή ύφεσης για τη γερμανική οικονομία – Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

    • Bloomberg
    Κρίστιαν Λίντνερ - Γερμανία

    Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία


    Συρρικνώθηκε το γ’ τρίμηνο η γερμανική παραγωγή, αυξάνοντας ξανά τον κίνδυνο ύφεσης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

    Ειδικότερα, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, λιγότερο από την πτώση 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία τη Δευτέρα, επικαλούμενη υποχώρηση στις δαπάνες των νοικοκυριών.

    Τα στοιχεία αποτυπώνουν τον αγώνα της Γερμανίας να ανακάμψει από μια ύφεση που προκλήθηκε λόγω ενέργειας τον περασμένο χειμώνα, που ακολουθήθηκε από δύο τρίμηνα στασιμότητας ή ελάχιστης ανάπτυξης, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία.

    Υπενθυμίζεται ότι είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει να συρρικνώνεται φέτος, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.

    Επιβάρυνση της βιομηχανίας

    Τα υψηλότερα επιτόκια στο εσωτερικό και παγκοσμίως επιβαρύνουν σημαντικά τη ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά, στα οποία η Γερμανία βασίζεται περισσότερο από άλλες χώρες για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

    Ο γίγαντας Lanxess ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το 7% του εργατικού δυναμικού του αυτόν τον μήνα, ενώ η Volkswagen AG ανέφερε ότι θα διπλασιαστεί τις αποταμιεύσεις για να ενισχύσει την κερδοφορία.

    Ενώ οι υπηρεσίες διατηρούνταν καλύτερα, οι επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global δείχνουν ότι η δυναμική έχει επιβραδυνθεί και εκεί.

    Επιπλέον, εμφανίζονται “ρωγμές” στην αγορά εργασίας.

    Η συνολική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να συρρικνώνεται καθώς ξεκίνησε το δ’  τρίμηνο, σύμφωνα με την S&P Global.

    Πέρα από αυτό, η μείωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μισθών αναμένεται να επιφέρουν ανάκαμψη με γνώμονα τους καταναλωτές, αν και μια πρόσφατη έκθεση της Bundesbank ανέφερε ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη αυξήσει τις δαπάνες.

    Επιφυλακτικοί αλλά και αισιόδοξοι

    Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η Γερμανία θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το 2024.

    Σημειώνεται ότι η πρόσφατη υποτονική απόδοση της Γερμανίας, τροφοδότησε ανησυχίες για τις μελλοντικές της δυνατότητες, καθώς αντιμετωπίζει το γηράσκον εργατικό δυναμικό, την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα και την ανάγκη ταχείας μετάβασης σε νέες πηγές ενέργειας.

    Ανώτατα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank, Ιωακίμ Νάγκελ, έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για δράση, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την περασμένη εβδομάδα να κάνει λόγο για λήψη αποφάσεων με στόχο την προστασία του έθνους ως στο τομέα της βιομηχανίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γεωργιάδης: Οι εισφορές των εργαζόμενων συνταξιούχων θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους

    Χατζηδάκης: Μπόνους για όσους αποκαλύπτουν μαϊμού αποδείξεις – Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ

    Airbnb: Πάνω από 8 δισ. η συνεισφορά τους στην οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ