• Οικονομία

    Νάγκελ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια είναι κοντά στα υψηλά τους – Αποκλείει την ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας

    • NewsRoom
    Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank): Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022

    O πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ


    Κοντά στα υψηλά τους για τον τρέχοντα κύκλο ή μπορεί και να έχουν ήδη κορυφωθεί, εκτίμησε την Τετάρτη ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ, αναφορικά με τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία θα καθορίσουν εάν πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω.

    Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι “επιφυλακτικός” όσον αφορά τον κίνδυνο μιας “ανώμαλης προσγείωσης” της οικονομίας της Ευρωζώνης λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, μιλώντας σε μαθητές λυκείου κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Osservatorio Giovani Editori.

    Ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης του μπλοκ, σημειώνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο αισθητά από το 2025.

    Βλάπτουν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων τις επιχειρήσεις;

    Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν βλάψει τις επιχειρήσεις, ο Νάγκελ απάντησε ότι “τα καλά νέα ως προς αυτό είναι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται”.

    Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός είναι “ένα άπληστο θηρίο” και ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αποκλιμάκωσή του, προσθέτοντας ότι θα πλησιάσει τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων 12-15 μηνών.

    Για το αν πρέπει να περιμένουμε νέες αυξήσιες των επιτοκίων, ο Νάγκελ σημείωσε: “Δεν ξέρω… θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία… σίγουρα βρισκόμαστε κοντά επίπεδο που θεωρώ κορυφή”.

    Ωστόσο, ο Νάγκελ προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα περίοδο πληθωρισμού, λέγοντας ότι έχουμε μπροστά μας “ανώμαλο δρόμο”.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις και οι επενδυτές αναμένουν πλέον ότι η επόμενη κίνησή της να είναι για μείωση των επιτοκίων, ίσως και τον προσεχή Απρίλιο.

    Διαβάστε επίσης:
    Σύλληψη 4 ανηλίκων για επίθεση σε μαθητές διαφορετικού σχολείου στην Ακαδημία Πλάτωνος

    Ευρωαγορές: Νέα κέρδη με ώθηση από το θετικό άνοιγμα της Wall Street

    ΕΚΤ: Ηχηρά καμπανάκια για τις τράπεζες της Ευρωζώνης – Οι 3 κίνδυνοι που «βλέπει» η Φρανφούρτη



    ΣΧΟΛΙΑ