• Οικονομία

    Νάγκελ (ΕΚΤ): Σε τροχιά μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο

    • Bloomberg

    Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank)


    Αισιοδοξία εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, όσον αφορά την απόφαση για μείωση του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Ιουνίου.

    «Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει τώρα και οι προβλέψεις δεν λένε κάτι εντελώς διαφορετικό, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να δούμε μια πρώτη μείωση στα επιτόκια τον Ιούνιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Στρέσα στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G7.

    Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ήταν ως επί το πλείστον ασαφείς σχετικά με το τι μέλι γενέσθαι μετά από αυτό, ενώ ο Νάγκελ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος και απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το πιθανό μέγεθος μιας πρώτης κίνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο  αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πρότεινε ότι θα ήταν κατάλληλη μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ένα βήμα που δεν υποστήριξαν οι αγορές.

    Την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι  οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, δείχνουν να βρίσκονται σε καλό δρόμο, ωστόσο, όπως εξήγησε, οι αγορές ενδέχεται να υποτιμούν το ενδεχόμενο ξαφνικής αποσταθεροποίησης λόγω γεωπολιτικών κινδύνων.

    Ο Νάγκελ σημείωσε ακόμη ότι οι μισθοί της ζώνης του ευρώ δεν κατάφεραν να επιβραδυνθούν στις αρχές του 2024.

    Εντούτοις, είπε πως είναι αισιόδοξος όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι αναμένει να επιβραδυνθεί η αύξηση των μισθών.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ