• Πολιτισμός

    Έργο στην Πόλη: H εικαστικός Ίρις Τουλιάτου και ο οργανισμός ΝΕΟΝ

    Η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου

    Η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου


    Ο χώρος υποδοχής, η Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού «Κ.Θ. Δημαράς» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αλλά και ο εξωτερικός του χώρος υποδέχονται από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαΐου την νέα έκθεση του οργανισμού ΝΕΟΝ, που κάνει για μια ακόμη φορά μια σημαντική παρέμβαση τέχνης στην πόλη.

    Με τίτλο «Before and After Science», πρόκειται για την νέα δουλειά της εικαστικού Ίριδας Τουλιάτου, στην οποία έγινε η ανάθεση του έργου σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργο στην Πόλη 2024».

    Ενός προγράμματος του ΝΕΟΝ, που αποσκοπεί στην παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης.

    Και ταυτόχρονα όμως συμπράττοντας με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενεργοποιώντας ιστορικούς χώρους σε δράσεις σύγχρονης τέχνης, προσβάσιμες σε όλους.

    Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την έκθεση «Before and After Science», που δανείζεται τον τίτλο της από δίσκο του συνθέτη Brian Eno λειτουργώντας ως χρονοδότης και αποτυπώνοντας την ζωντανή – in vivo – και εργαστηριακή – in vitro – διαδικασία σύνθεσης των έργων μέσα από την ανάλυση, την αποδόμηση και την ανακατασκευή, συγχρονίζοντας λειτουργικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες.

    Η παρέμβαση

    Πληθώρα μέσων και πρακτικών, που είναι απαραίτητες για κάθε παρέμβαση χρησιμοποιεί άλλωστε η Ίρις Τουλιάτου για την δημιουργία του έργου της.

    Και μέσα από σχολαστικές ανακατανομές αντικειμένων, συστημάτων, οικονομιών, ανθρώπινων σχέσεων και διαδικασιών παραγωγής, συντήρησης και επισκευών, η πρακτική της σκιαγραφεί τις δομές της σύγχρονης κατάστασης.

    Η ιστορία του Ιδρύματος εξάλλου, ο θεσμικός και κοινωνικός του ρόλος, η σημασία του για την έρευνα και για τη γνώση, τα έργα -αντικείμενα, πρωτόκολλα, διευρυμένες υπηρεσίες, μεταδόσεις- λαμβάνονται υπ’ όψιν από την καλλιτέχνιδα, που αναπτύσσει το εικαστικό της έργο χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και υλικών.

    Να σημειωθεί, ότι η Ίρις Τουλιάτου έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με χώρους τέχνης, ιδρύματα και μουσεία εκτός από την Ελλάδα, στις ΗΠΑ, Αυστρία, Λειψία, Τόκιο, Γαλλία, Ισπανία, Σιγκαπούρη ενώ το 2012 έλαβε το βραβείο Europas Zukunft /Τhe Future of Europe από το μουσείο σύγχρονης τέχνης GFZK της Λειψίας.

    Η επιμέλεια της έκθεσης «Before and After Science» είναι της Γαλήνης Νόττι.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζον Λένον-Γιόκο Όνο: Πωλείται το πρώτο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη

    Χρήστος Χωμενίδης: Ένας Έλληνας στην Αμερική

    Όμιλος ΟΤΕ: Το μουσείο τηλεπικοινωνιών μετακομίζει στο κέντρο της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ