• Οικονομία

    Μύκονος-Αποκλειστικό: Επιχείρηση Ήρεμη Θάλασσα – Πώς η εφορία κυκλώνει το νησί


    Σφοδρές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της Μυκόνου έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων για 10 ημέρες και μάλιστα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Παρά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, οι φορολογικές αρχές συνεχίζουν να πραγματοποιούν μπαράζ ελέγχων στο νησί, για την τήρηση της νομοθεσίας.

    Τα κορονο-πάρτι που απειλούν τη δημόσια υγεία μέσω της εξάπλωσης του COVID, αποτελούν και «εστία» φοροδιαφυγής, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι συναλλαγές δεν δηλώνονται πουθενά. Αν σκεφτεί κανείς ότι η συμμετοχή σε ένα πάρτι πχ σε βίλα της Μυκόνου, μπορεί να κοστίζει ακόμα και έναν… ελληνικό μέσο μισθό, θα αντιληφθεί ότι τα κέρδη ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τη βραδιά, καθώς σε αυτά συμμετέχουν συνήθως εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι για χθες είχε προγραμματιστεί πάρτι 200 ατόμων σε παλιό εργοστάσιο της Μυκόνου, στο οποίο θα παρευρίσκονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαροί τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και αρκετά ακόμα πάρτι με 1.000 καλεσμένους που ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, λόγω της παρέμβασης των αρχών.

    Τα πάρτι σε βίλες, παλιά εργοστάσια και σκάφη αναψυχής

    Κλιμάκια της ΑΑΔΕ βρίσκονται στο νησί των «Ανέμων» πραγματοποιώντας μπαράζ ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μononews, στη Μύκονο βρίσκονται τρια κλιμάκια αποτελούμενα συνολικά από 9-10 άτομα, στο πλαίσιο της επιχείρησης της εφορίας με την κωδική ονομασία «Ήρεμη Θάλασσα». Στόχος είναι να εντοπιστούν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και περιστατικών παραβίασης των υγειονομικών μέτρων, που εκτός από τα γνωστά κλάμπ της περιοχής, τα πάρτι διοργανώνονταν σε βίλες, παλιά εργοστάσια έως και σε σκάφη αναψυχής!

    Με τα υγειονομικά δεδομένα της Μυκόνου να προκαλούν ανησυχία, φαίνεται πως ο φοροελεγκτικός μηχανισμός επιχειρεί να φέρει «ήρεμη θάλασσα» στο νησί των… ανέμων, εκεί που η νύχτα δεν… κοιμάται ποτέ και τα κλαμπ δεν σταματούν να λειτουργούν.

    Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι που οι επαγγελματίες του νησιού αντιδρούν έντονα στο mini lockdown που επιβλήθηκε και προβλέπει:

    • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
    • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

    Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, παρατηρούνται μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες του νησιού που αναχωρούν νωρίτερα από το προγραμματισμένο και όλα αυτά, στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

    Το νησί που συνεισφέρει στο ΑΕΠ… 1 δις ευρώ!

    Η Μύκονος που απαριθμεί σχεδόν 10.000 κατοίκους, με βάση την απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2011, θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία όσο τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, αντίστοιχου μεγέθους. Ωστόσο, το νησί των «Ανέμων» έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, αφού το νησί έκτασης μόλις 105,481 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποτελεί το 0,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς η Μύκονος «αιμοδοτεί» την ελληνική οικονομία με 1 δις ευρώ το χρόνο!

    Τα ποσά που κινούνται στο νησί είναι… αστρονομικά για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγονται λογαριασμοί πολλών χιλιάδων ευρώ σε μια μέρα μόνο από μια παρέα εύπορων  επισκεπτών του νησιού ή και επιχειρηματικά deals που… «ζαλίζουν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Μύκονος: Το αδιαχώρητο στα σοκάκια – Πριμοδότηση 150€ για εμβολιασμό προτείνουν οι επιχειρηματίες

    Κορονοϊός: Πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 6.500 κρούσματα τον 15Αύγουστο – Τι έγινε στη Μύκονο

    Μύκονος: Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Για ποια άλλα νησιά «χτυπά καμπανάκι»



    ΣΧΟΛΙΑ