• Οικονομία

    Μέτρα για την ενεργειακή κρίση ανακοινώνει η Κομισιόν

    ενεργειακή κρίση

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Ενιαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω της αύξησης των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα η Κομισιόν.

    Πρόκειται για το toolkit που θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, πέρα από εκείνα που έχουν ανακοινώσει τα κράτη μέλη.

    Σύμφωνα με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών θα μπορούν:

    * να πραγματοποιούν βραχυπρόθεσμες πληρωμές προς ευάλωτες ομάδες μέσω της κάλυψης μέρους του λογαριασμού τους ή μέσω άλλων Εσόδων που διαθέτουν.

    * να καθυστερήσουν την αποπληρωμή των οφειλών,

    * να μην προβαίνουν σε αποσυνδέσεις για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα οριστεί.

    Παράλληλα, θα δίνεται η ευελιξία στα κράτη μέλη να μειώνουν τη φορολογία στην ενέργεια για περιορισμένο χρονικόν διάστημα και στοχευμένα σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

    Το toolkit θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις και τις βιομηχανίες, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με το αυξημένο κόστος στην ενέργεια. Για να λάβουν τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να μέτρα στήριξης να μην βαίνουν ενάντια στις αρχές του ανταγωνισμού και τους σχετικούς κανόνες.

    Η Κομισιόν αναμένεται να συστήνει στα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις δημοπρασίες ΑΠΕ, την αδειοδότηση και τις σχετικές επενδύσεις, να αυξήσουν την παραγωγή εξοπλισμού, να αναπτύξουν την αποθήκευση, τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση και στα διεθνή δίκτυα.

    Επιπλέον, η Κομισιόν πρόκειται να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη από μια κοινή εξασφάλιση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Έκδοση 30.000 συντάξεων το μήνα – Ψηφιακή αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ με 44 εκατ. ευρώ

    ΑΑΔΕ: Πάνω από 1,3 εκατ. συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου

    ΟΑΕΔ-Amazon: Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης



    ΣΧΟΛΙΑ