• Οικονομία

    Κωστής Χατζηδάκης: Έκδοση 30.000 συντάξεων το μήνα – Ψηφιακή αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ με 44 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    συντάξεις - επιδόματα

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Στην έκδοση 30.000 αιτήσεων  συνταξιοδότησης το μήνα αναμένεται να προχωρήσει ο  e-ΕΦΚΑ, ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

    Το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις θα μπει σε τροχιά επίλυσης και εξάλειψης τους το α’ εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου και με την ένταξη και των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων.

    Ταμείο ανάκαμψης

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων θα συμβάλει η Ψηφιακή αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, e-ΕΦΚΑ, ΑΤΛΑΣ)  με πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείου Ανάκαμψης.

    Συγκεκριμένα οι δράσεις περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και την εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με βασικό στόχο την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

    Ο προϋπολογισμός είναι 44 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι 3.900.000 ασφαλισμένοι και  2.500.000 συνταξιούχοι.

    Αναλυτικότερα προβλέπεται :

    – Ψηφιοποίηση των αρχείων με υλοποίηση μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024, προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ.

    – Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ.

    – Αναβάθμιση ΑΤΛΑΣ με ολοκλήρωση αρχές του 2024 προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.

    Ορόσημο για την ταχύτερη απονομή συντάξεων αποτελεί ο Μάρτιος του 2022 με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να έχει στη διάθεσή της μόλις έξι μήνες για την μείωση του στοκ των 129.863 κύριων συντάξεων.

    Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη είναι η έκδοση 30.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης τον Νοέμβριο με την ενεργοποίηση των 1.200 πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών.

    Με αυτό τον τρόπο έως το τέλος του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν κοντά στις 90.000, ενώ τον Μάιο του 2022 οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν περιοριστεί κάτω από 50.000, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

    Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, την άνοιξη η αναμονή για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα εκκρεμούν δεν θα πρέπει να ξεπερνά το τρίμηνο.

    Εγκατάσταση νέου λογισμικού

    Όσον αφορά την ταχύτερη έκδοση των περίπου 110.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης επικουρικής ασφάλισης, η διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής θα προχωρήσει στην εγκατάσταση νέου λογισμικού, προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση της επικουρικής σύνταξης αμέσως μετά την οριστικοποίηση της κύριας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Νοεμβρίου σε πρώτη φάση θα επιταχυνθεί η έκδοση επικουρικών συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους και θα ακολουθήσει ο ιδιωτικός τομέας.

    Εντός Νοεμβρίου στη μάχη για την απονομή συντάξεων θα μπουν 1.200 πιστοποιημένοι, στους οποίους θα μπορούν να απευθυνθούν εν δυνάμει συνταξιούχοι που είτε έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και είναι σε αναμονή, είτε θα το κάνουν το προσεχές διάστημα, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

    Στο μεταξύ στην ολοκλήρωση της στελέχωσης του “πράσινου κτηρίου” του e- ΕΦΚΑ στην οδό Κηφισίας προχώρησε η διοίκηση του ταμείου με υπαλλήλους από όλα τα τέως ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ενιαίο φορέα.

    Στο κτίριο έχουν μεταφερθεί φάκελοι ασφαλισμένων σε καθεστώς διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση περίπου 20.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια.

    Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου πραγματοποιείται μέσω αλληλογραφίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν, είτε ψηφιακά είτε με φυσική μορφή, όλοι οι φάκελοι των ασφαλισμένων σε ένα κτίριο για να εκδίδονται ταχύτερα οι συντάξεις.

    Μπορεί ένας ασφαλισμένος να έχει 3, 4 ή και 5 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φακέλους, έναν για κάθε ταμείο που ήταν ασφαλισμένος.

    Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων σε ταμεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης.

    Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τ. Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

    Μια διαδικασία όπου μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τ. Ταμείων.

    Τώρα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο.

    Στόχος είναι να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως. Το αμέσως επόμενο διάστημα οι φυσικοί φάκελοι θα ψηφιοποιούνται πλήρως προτού έρθουν για επεξεργασία στο «πράσινο κτήριο».

    Τονίζεται πως αντίστοιχη δομή υλοποιείται και στη Θεσσαλονίκη.

    Σταδιακά θα μεταφερθούν στην Αθήνα στο κέντρο απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης υποθέσεις από όλη την Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ