• Οικονομία

    Έκκληση βιομηχάνων στην κυβέρνηση: Φέρτε μετανάστες για τις 90.000 κενές θέσεις εργασίας

    H πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη

    H πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη


    Σε διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία βρίσκεται η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΒΕ), προκειμένου το σχέδιο απορρόφησης μεταναστών από τρίτες χώρες να εφαρμοστεί συντεταγμένα και στη βιομηχανία, αφού «ήδη αποδίδει καρπούς στους κλάδους της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού».

    Αυτή είναι μία από τις προτάσεις του Συνδέσμου, επικεφαλής του οποίου είναι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας ξυλείας Ακρίτας, Λουκία Σαράντη. Σύμφωνα με την ίδια, «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι οι έλλειψη εργατικού δυναμικού, διοικητικού και τεχνικού, δηλαδή σε όλες τις βαθμίδες. Ακολουθεί το ενεργειακό και η αύξηση των επιτοκίων».

    Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία που θα επιτρέψει την «αντιγραφή» του μοντέλου που υιοθετήθηκε από τον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής για τους «εισερχόμενους» αγρότες γης, εξ’ου και πραγματοποιούνται συναντήσεις των εκπροσώπων των βιομηχάνων με τις ηγεσίες των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε από την πλευρά του ο ΣΕΒ, αυτή τη στιγμή, υφίστανται περίπου 90.000 κενές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία σε τεχνικές ειδικότητες, με την Ελλάδα να έρχεται 16η στην σχετική κατάταξη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως έχει επισημανθεί και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα η έλλειψη εργατικού δυναμικού αφορά και τη βιομηχανία, τονίζοντας πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσέλκυση μεταναστών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επίλυση του ζητήματος αυτού, μέσω και αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% έως το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΒΕ.

    Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία ζητούν οι μικρομεσαίοι βιομήχανοι

    Η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία που επεξεργάζεται ο ΣΒΕ είναι η κατάθεση προτάσεων για αλλαγή όρων ένταξης των επιχειρήσεων σε κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς «την

    Ελλάδα δεν τη βοηθά η αναπτυξιακή μονομέρεια, που μεγαλώνει, ούτε ο αποκλεισμός από χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα κονδύλια», όπως είναι το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος. Παραδείγματος χάρη, το ποσοστό των κεφαλαίων που θα προέρχεται από δανεισμό κλείνει το δρόμο σε επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν μικρές επενδύσεις αξιοποιώντας ίδια κεφάλαια, όπως επισήμανε η κ. Σαράντη, τονίζοντας πως ο κορμός της βιομηχανίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο ΣΒΕ επαναφέρει επίσης την πρόταση κατάργησης ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, όπως η εισφορά ποσοστού 0,6% του νόμου 128/75 στα δάνεια που χορηγούνται από τα τραπεζικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις,

    Η διοίκηση του ΣΒΕ έδωσε και τη δική της απάντηση για τον «πληθωρισμό της απληστίας», παραδεχόμενη πως εν μέσω πληθωριστικής κρίσης η εμφάνιση κερδών αυξημένων κατά 200% είναι προκλητική.

    Η κ. Σαράντη ξεκαθάρισε όμως οι επιχειρήσεις οφείλουν να εμφανίζουν κέρδη αν θέλουν να είναι βιώσιμες, ενώ τόνισε πως είναι άδικο να μην απομονώνονται συγκεκριμένες περιπτώσεις. Λόγο έκανε η ίδια και για το ενεργειακό κόστος, λέγοντας πως η Ελλάδα – «με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη» – έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο που δε στηρίζει τη βιομηχανία, σε αντίθεση με τη Γερμανία.

    «Το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, την κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, την επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, την επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και την ειδική πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών», προσθέτουν.

    Επιπλέον, ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμα προβλήματα, προτείνοντας την ενίσχυση της χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την αναβάθμιση των υποδομών internet υψηλών ταχυτήτων, την αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης και, σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και των έργων επέκτασης του προβλήτα 6 του ΟΛΘ.

    Ο ΣΒΕ μετρά περισσότερα από 400 μέλη – 10% των οποίων είναι μεγάλες βιομηχανίες – και πρόσφατα απέκτησε πανελλήνιο χαρακτήρα, ενώ είναι ο μόνο κοινωνικός εταίρος της περιφέρειας και βασικός εκπρόσωπος της περιφερειακής βιομηχανίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Με νέους θεσμικούς διευρύνεται η μετοχική βάση της Prodea

    Καταπατημένη και… άφαντη η μισή δημόσια ακίνητη περιουσία

    Premia Properties: Νέες εξαγορές στο κρασί με στόχο το Χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ