• Business

    Premia Properties: Νέες εξαγορές στο κρασί με στόχο το Χρηματιστήριο

    Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. - Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES

    Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. – Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES


    Νέες εξαγορές στον κλάδο των ποτών σχεδιάζουν οι βασικοί μέτοχοι της Premia Properties, ανοίγοντας τον κύκλο των επενδύσεων στον κλάδο με τη συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, που ανακοινώθηκε χθες.

    Τη συμφωνία επεξεργάζονταν οι δύο πλευρές από την άνοιξη του 2023 και είναι η πρώτη από μία σειρά κινήσεων που φιλοδοξούν να υλοποιήσουν οι Ελληνοσουηδοί αδελφοί Γεωργιάδη το 2024.

    Στο ραντάρ των βασικών μετόχων της ΑΕΕΑΠ μικρά οινοποιεία και κτήματα, ενώ η φημολογία ήθελε τους επενδυτές να ενδιαφέρονται για την Τσάνταλης, τα δάνεια της οποίας όμως περιλαμβάνονται στο πακέτο Solar, που πουλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά 95% στη Waterwheel Capital.

    Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η εταιρεία που θα δημιουργηθεί να μεγαλώσει σε Ελλάδα και εξωτερικό και μεσοπρόθεσμα να εισαχθεί ξανά στο Χρηματιστήριο.

    Η Sterner Stenhus έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις επενδύσεις στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του εργοστασίου του νερού Ιόλη από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Θυμίζουμε πως απο την άνοιξη του 2023 ποσοστό 10% στην Ελληνικά Οινοποιεία ελέγχει η Αnte Inc., το family office των αδελφών Αντετοκούμπο.

    Σε ό,τι αφορά τώρα το πλάνο για τη Navarino Vineyards, στόχος είναι οι πωλήσεις να διαμορφωθούν σε περίπου 5 εκατ. ευρώ το 2025 – 2026, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση των 10 εκατομμυρίων για την αναβάθμιση του οινοποιείου.

    Παράλληλα, η εταιρεία θα αιτηθεί την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο για τη λήψη επιδοτήσεων για την υλοποίηση της επένδυσης. Έως ότου ολοκληρωθεί η επένδυση, οι ανάγκες θα καλυφθούν σε συνέργεια με τη Boutaris Winery.

    Τα σχέδια για Boutaris και Navarino Vineyards

    H Premia Properties θα αποκτήσει το 50% της Navarino Vineyards, θυγατρικής της ΤΕΜΕΣ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή μέσω επένδυσης 5 εκατομμυρίων.

    Επίσης, θα ιδρυθεί επίσης νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο τα Ελληνικά Οινοποιεία (μέτοχος της Boutaris) και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών.

    Το οινοποιείο θα καταστεί επισκέψιμο, διαμορφωμένο κατάλληλα για εκδηλώσεις και θα λειτουργεί σε συνάρτηση με τις εγκαταστάσεις του Costa Navarino.

    Από τους αμπελώνες 600 στρεμμάτων ηλικίας έως και άνω των 50 ετών στο Μουζάκι Τριφυλίας, προς το παρόν εμφιαλώνονται δύο ετικέτες, τα Kotyle και 1827.

    Στις εκτάσεις των Navarinο Vineyards έγινε διατήρηση και ανασύσταση των αμπελώνων με διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah και Merlot, που υπάρχουν στην Τριφυλία ήδη από τη δεκαετία του 1980.

    Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αναμπέλωση τμημάτων με ελληνικές ποικιλίες, όπως Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Μαλαγουζιά, για τον εμπλουτισμό της οινικής παραγωγής.

    Θυμίζουμε πως παράλληλα τρέχει επενδυτικό πλάνο, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, για τη Boutaris.

    Οι νέοι μέτοχοι σχεδιάζουν την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της οινοποιητικής με στόχο να έχει δυνατή παρουσία σε όλες τις κατηγορίες, τόσο στην οικονομική κατηγορία που σήμερα έχει το σήμα Καμπάς και στη μεσαία και στην premium κατηγορία.

    Σε αυτό θα συμβάλλει το κελάρι που έχει η εταιρεία στη Νάουσα με πολύ παλιά κρασιά, τα οποία στοχεύει να βγάλει στην αγορά σταδιακά αριθμημένα και σε περιορισμένο αριθμό.

    Οι εξαγωγές είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης μιας εταιρείας και η στόχευση είναι το 25% των κρασιών της Μπουτάρης να κατευθύνονται στις διεθνείς αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Στρατηγική συνεργασία της ΤΕΜΕΣ με την Premia Properties και τα Ελληνικά Οινοποιεία

    Δημόσια έργα: Αλλαγές στα κριτήρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς ζητούν οι μικρομεσαίοι κατασκευαστές

    ΤΕΝ (Νίκος Τσάκος): Έσοδα 40 εκατ. δολάρια από την πώληση του Eurochampion



    ΣΧΟΛΙΑ