• Business

    Με νέους θεσμικούς διευρύνεται η μετοχική βάση της Prodea

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Ολοένα και μικρότερο ποσοστό στην Prodea επιδιώκει να ελέγχει η Castlelake, καθώς μετά τη συναλλαγή για το 5,22% που απέκτησε χθες η Yoda, συμφερόντων Γιάννη Παπαλέκα αντί 68 εκατομμυρίων (5,1 ευρώ ανά μετοχή), θα ακολουθήσουν κι άλλες τοποθετήσεις.

    Πρόκειται για κίνηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της εισηγμένης επενδυτικής ακινήτων και της αύξησης της διασποράς των μετοχών της, δεδομένου ότι σχετικές προειδοποιήσεις έχει στείλει στις ΑΕΕΑΠ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε η άμεση συμμετοχή μιας εκ των θυγατρικών της Invel (Invel Real Estate B.V.) του προέδρου της Prodea, Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου στο 1,56%.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαλέκας γίνεται συμμέτοχος σε όλες τις επενδύσεις της Prodea, ενώ μέχρι τώρα οι δύο πλευρές συνεργάζονταν στον τομέα της φιλοξενίας, μέσω της Mediterranean Hospitality Venture.

    Σήμερα, η Castlelake, τα δικαιώματα της οποίας διαχειρίζεται η Invel, κατέχει το 81% της επενδυτικής ακινήτων, αλλά στόχος του fund είναι να μην ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό στην εισηγμένη.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται η είσοδος κι άλλων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Prodea, ενώ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές, θα επιδιωχθεί η διάθεση ποσοστού και σε μικρότερους επενδυτές, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, συνδυαστικά με ιδιωτικές τοποθετήσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί εντός του καλοκαιριού η αγορά πακέτου στο όριο του 5% από την Alpha Bank, ενώ ποσοστό περί του 1,5% στην εισηγμένη έχει εξαγοράσει και το Ίδρυμα Ωνάση.

    Να σημειωθεί ότι ενώ ο νόμος προβλέπει ότι το free float μιας εισηγμένης ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 25%, στην περίπτωση της Prodea αρκεί να φτάσει στο 15%, επειδή η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ – συγκεκριμένα ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ.

    Δυναμική είσοδος στον τουρισμό

    Παράλληλα με την είσοδο Παπαλέκα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού του επιχειρηματία στην τουριστική MHV από την Prodea.

    Το ύψος της συμφωνίας ανακοινώθηκε επίσημα χθες και ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια.

    Πλέον, το τουριστικό χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ έχει αξία 660 εκατ., περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια και στόχος είναι μεσοπρόθεσμα να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο, μέσω επενδύσεων σε Ελλάδα και Ιταλία.

    Διευκρινίζεται ότι η Prodea ελέγχει στο εξής το 80% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κύπρου MHV και το υπόλοιπο 20% θα εξακολουθεί να ανήκει στη Flowpulse. Πρόκειται για fund τα κεφάλαια του οποίου διαχειρίζεται ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

    Στο χαρτοφυλάκιο της MHV ανήκει το ξενοδοχείο Landmark στη Λευκωσία (το πρώην Χίλτον που έχει συμφωνηθεί να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Autograph Collection της Marriott, όταν ανακαινιστεί), το Parklane στη Λεμεσό, το 50% του Aphrodite Hills Resort στην Πάφο, το Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι, ενώ  αναπτύσσει δύο πύργους (έναν οικιστικό κι έναν πύργο γραφείων, επίσης στο ακίνητο του Landmark).

    Διαβάστε επίσης:

    Prodea: Στο 1,56% υποχώρησε το ποσοστό της Invel του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου

    Prodea: Απέκτησε επιπλέον 55% της MHV έναντι 254 εκατ. ευρώ – Ο όμιλος Yoda αποκτά το 5,22% της Prodea

    Prodea: Στο 87,01% το ποσοστό της Invel Real Estate μετά τη Δημόσια Πρόταση



    ΣΧΟΛΙΑ