• Οικονομία

    Με «πάρα πολύ μικρή» ατζέντα το σημερινό Eurogroup

    • NewsRoom
    Eurogroup


    Με «πάρα πολύ μικρή ατζέντα» συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ την Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών θα υπενθυμίσουν σήμερα στο οικονομικό επιτελείο, στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup, ότι έχει διορία μέχρι την Παρασκευή για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός τόσο στο στρατόπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και στους Έλληνες τραπεζίτες σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση στη διευθέτηση των δύο βασικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Η ανησυχία δε εντείνεται περισσότερο μετά και τις αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

    Η συνάντηση του Eurogroup, το οποίο δεν περιλαμβάνει στην επίσημη ατζέντα του συζήτηση για την Ελλάδα, θα εστιάσει στην ανάλυση των τελευταίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο βασικός παράγοντας της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας και Ιταλίας, που θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ οι Βρυξέλλες επαναπροσδιόρισαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη και στην Ισπανία κατά ένα δέκατο (έως 2,1%).

    Την ίδια ώρα οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο, «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», σημειώνουν ότι πρόκειται για μια αλλαγή πλεύσης που πραγματοποιείται σχεδόν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια συχνά οδυνηρής λιτότητας, φαίνεται να τερματίζονται, καθώς οι κυβερνήσεις, από τις παραδοσιακά ανοργάνωτες έως τις πιο συντηρητικές, χαλαρώνουν τα «λουριά» και υιοθετούν την ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων».

    Η χαλάρωση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών είναι εμφανής εδώ και λίγο καιρό, αλλά είναι μόνο τώρα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να υφίσταται μια απροσδόκητη και έντονη οικονομική επιβράδυνση, που έχει γίνει μία από τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων, για την αποφυγή σοβαρής ύφεσης. Περισσότερο τυχαία, παρά λόγω σχεδιασμού, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η «ένεση» θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να είναι έγκαιρη.

    Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής της έρευνας στην UniCredit Bank, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές της γηραιάς ηπείρου -και ότι η ΕΚΤ δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό τομέα, που υποφέρει. «Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι, όμως στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η διάθεση και η προθυμία να γίνει κάτι, είναι πολύ διαφορετική από τα χρόνια της λιτότητας», υπογράμμισε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η διολίσθηση στην ύφεση πιθανότατα θα αποφευχθεί, εν μέρει, ως αποτέλεσμα της «επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» των κρατών μελών. Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- σχεδίαζαν δημοσιονομικά κίνητρα, τουλάχιστον 0,4% του εθνικού εισοδήματος το 2019. Παρόλο που οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις δράσεις, εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους. Ο Νίλσεν υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ύφεσης δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Αθήνα αποστέλλει στα Σκόπια την ρηματική διακοίνωση-Αλλάζουν πινακίδες σε Βόρεια Μακεδονία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη κατοικία: Ελπίδες για έντιμο συμβιβασμό στη σημερινή συνάντηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση μέχρι το Φεβρουάριο να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ