• Οικονομία

    Με καθυστέρηση τριών μηνών η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Με καθυστέρηση τριών μηνών η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης


    Στα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας φαίνεται πως κολλάει η πρώτη δόση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,5 δισ, ευρώ, αφού θα εκταμιευθούν με σημαντική καθυστέρηση. Το Υπουργείο Οικονομικών περιμένει τα χρήματα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και πιο συγκεκριμένα στο τέλος Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο της Κομισιόν υπό τον Ντέκλαν Κοστέλο που βρέθηκε στην Ελλάδα ζήτησε διορθώσεις σε 2-3 από τα συνολικά 15 ορόσημα του γ΄τριμήνου, προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί το επίσημο αίτημα από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη προς την Κομισιόν, για να εκκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης.

    Όπως τονίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία πορισμάτων και εγκρίσεων, που οδηγούν σε μια σχεδόν τρίμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν το ελληνικό αίτημα υποβληθεί (όπως είναι ο αρχικός στόχος) μέσα στο Νοέμβριο, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2+1 μήνες έως την τελική έγκριση και αυτό γιατί ο φάκελος θα πρέπει να συζητηθεί σε δυο διαφορετικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν καταλήξει στα χέρια της Κομισιόν για να λάβει την τελική απόφαση.

    Ωστόσο, πέραν αυτών εκκρεμεί και η οριστικοποίηση της «επιχειρησιακής συμφωνίας» η οποία πρέπει να υπογραφεί ανάμεσα στην Επιτροπή και σε όλα τα κράτη-μέλη.

    Μάλιστα, το Φεβρουάριο του 2022 θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΕ μια αποτίμηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων που «τρέχουν» και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα μπορούν να γίνουν ορισμένες στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις, ενώ δεν αποκλείεται και η ένταξη επιπλέον έργων. Τότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μια ανακατανομή πόρων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποια από τα προγράμματα δεν προχωρούν. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι δομικές καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η απορρόφηση όλων των κονδυλίων έως τον Αύγουστο του 2026 που λήγει το πρόγραμμα.

    Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, ορισμένα από τα ορόσημα που πρέπει να ικανοποιήσει η Αθήνα αποτελούν «ουρές» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο λήγει στα μέσα του 2022. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στελέχωση της ΑΑΔΕ, αλλά και η ψηφιοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Διαβάστε επίσης

    Την άνοιξη τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάχθηκαν 36 νέα έργα προϋπολογισμού 1,34 δισ.

    Κονδύλια €2,6 δισ. στο υπουργείο Εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης

     



    ΣΧΟΛΙΑ