• Οικονομία

    Μαντζούφας: Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης

    Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης

    Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης


    Στην πορεία της Ελλάδας όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου οικονομικών, Νίκος Μαντζούφας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Fin Forum, η οποία ολοκληρώθηκε προ ολίγου.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαντζούφας επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισρεύσει στη χώρα μας πόροι 11,1 δισ. ευρώ για τις δημόσιες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 6% του εγχώριου ΑΕΠ.

    Δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά το δείκτη της απορρόφησης των πόρων βάσει του ΑΕΠ, ενώ έχει κάνει τρία αιτήματα στην ΕΕ για τη λήψη των πόρων του Ταμείου.

    Πρόσθεσε, ότι η τρίτη δόση ανέρχεται στα 1,7 δισ ευρώ και στην παρούσα φάση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

    Σχετικά με τις μελλοντικές αποδόσεις για την απορρόφηση των πόρων, ο κ. Μαντζούφας εκτίμησε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο καλύτερα, καθώς η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν καθαρό δρόμο καθώς έχει μία ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα και μία σταθερή κυβέρνηση.

    Εκτός, όμως, από τις δημόσιες επενδύσεις το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει και δάνεια για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με το ποσό να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 11,7 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί στο μέλλον.

    Πρόκειται για δάνεια που καλύπτουν το 50% του κεφαλαίου που χρειάζονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

    Σχολίασε, δε, ότι τα δάνεια αφορούν όλο το φάσμα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη μνεία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ανέφερε, επίσης, ότι οι περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τη βιομηχανία και τις ΑΠΕ φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επένδυση της Sunlight.

    Μάλιστα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, δήλωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα παραμείνει η ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τριετία, ενώ παρουσίασε στοιχεία για τις επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί και λάβει δημόσια στήριξη.

    Αναλυτικότερα, τόνισε ότι σε 3,5 μήνες έχουν γίνει αιτήσεις για δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ από 23 χιλιάδες επιχειρήσεις και έχουν λάβει θετικές απαντήσεις οι 11 χιλιάδες.

    Πρόσθεσε, δε, ότι αρκετές εξ αυτών είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς το 81% διαθέτει λιγότερους από 10 εργαζομένους ενώ το 90% έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

    Ξεκινήσαμε από μία κόλλα χαρτί

    Ο κ. Μαντζούφας ανέφερε ότι όλα ξεκίνησαν από μία κόλλα χαρτί και η Ελλάδα κατάφερε για πρώτη φορά να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία και αποδέχθηκε η ΕΕ.

    Επισήμανε, ότι πρόκειται για ένα αυστηρό πρόγραμμα, καθώς οι πληρωμές εξαρτώνται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων.

    Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μαραθώνιο, τον οποίο η χώρα μας τρέχει με ρυθμούς 400αριού και πλέον διαθέτει μία ικανή υπηρεσία που είναι σε θέση να προτείνει δημόσια έργα, αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Πειραιώς Financial Holdings στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας FTSE4Good

    Γιάννης Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης

    Ολοκληρώθηκε η έκδοση του 15ετούς ομόλογου – Πάνω από 13 δισ. οι προσφορές (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ