• Οικονομία

  Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο

  Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου

  Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου


  Στα χέρια του κράτους επιστρέφει το Υπερταμείο τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης από το βήμα του FinForum 2023, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

  Σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι οι δύο εταιρείες επανέρχονται σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

  «Το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, θα παραμείνει δημόσιο. Δεν είχαμε άλλωστε ποτέ πλάνο ιδιωτικοποίησης του» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, υποστηρίζοντας πως όσο οι δύο εταιρείες βρίσκονταν στο Υπερταμείο, βελτιώθηκαν κάποιες υπηρεσίες, ενώ παρέμεινε σταθερή η τιμή του νερού.

  Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής οδού, ο κ. Δημητριάδης είπε πως στις 17 Ιουλίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό asset.

  Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της ΔΕΗ, της οποίας το Υπερταμείο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, επισημαίνοντας ότι από τα όρια της κατάρρευσης, η επιχείρηση μετασχηματίστηκε, έχει πλέον πολύ καλύτερα αποτελέσματα, επενδύοντας και στο εξωτερικό.

  Προσέθεσε πως το Ταμείο θα προχωρήσει έναν κοινό διαγωνισμό για την παραχώρηση της διαχείρισης των υπόλοιπων 22 περιφερειακών αεροδρομίων.

  Απο αριστερά: Αμαλία Κάντζου, Διευθύντρια, Newsbomb.gr - Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου - Γιώργος Τρυφινόπουλος, Επικεφαλής Στρατηγικής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - Στέφανος Λιάλιος, Country Manager Greece, της CERO Generation - Ηλίας Κάντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής
  Από αριστερά: Αμαλία Κάντζου, Διευθύντρια, Newsbomb.gr – Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου – Γιώργος Τρυφινόπουλος, Επικεφαλής Στρατηγικής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Στέφανος Λιάλιος, Country Manager Greece, της CERO Generation – Ηλίας Κάντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής

  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η διευθύντρια του newsbomb.gr, Αμαλία Κάτζου, ο Επικεφαλής Στρατηγικής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Τρυφινόπουλος υπογράμμισε πως το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα μας, με την ανοδική τάση να συνεχίζεται και φέτος.

  Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή ρευστότητα και διαθέσιμα κεφάλαια στην αγορά, με τα ελληνικά assets να παραμένουν σχετικά φθηνότερα από άλλους προορισμούς.

  Ερωτηθείς για το θέμα των υψηλών επιτοκίων, ανέφερε πως είναι πλέον πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να λάβουν νέα δάνεια.

  Σχετικά με την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Τρυφινόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία, καταγράφεται μεγάλη ζήτηση, δεν υπάρχει περιορισμός, απλά πρέπει η επένδυση να είναι βιώσιμη και να πληροί τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο.

  Γιώργος Τρυφινόπουλος, Επικεφαλής Στρατηγικής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
  Γιώργος Τρυφινόπουλος, Επικεφαλής Στρατηγικής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

  Στη δική του τοποθέτηση ο Στέφανος Λιάλιος, Country Manager Greece, της CERO Generation, εκτίμησε ότι θα διατηρηθεί το καλό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα προσδώσει πολλές ευκαιρίες.

  Υποστήριξε ότι η πράσινη ενέργεια πρέπει να γίνει εξαγωγικό προϊόν της χώρας εφάμιλλο με τον τουρισμό και τα logistics.

  Στέφανος Λιάλιος, Country Manager Greece, της CERO Generation
  Στέφανος Λιάλιος, Country Manager Greece, της CERO Generation

  Από την πλευρά του ο Ηλίας Κάντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής, εστίασε σε δύο άξονες, τις αποτιμήσεις των εταιρειών και τις ροές στο Χρηματιστήριο.

  Οι αποτιμήσεις, όπως είπε, είναι καλές, καθώς το ρίσκο για τις εταιρείες είναι μικρότερο λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στην χώρα.

  «Θα υπάρξει αναδιάταξη των ροών στο χρηματιστήριο, η οποία θα γίνει σταδιακά.

  Περιμένουμε να εξέλθουν κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες και να εισέλθουν κεφάλαια που επενδύονται σε αναπτυγμένες χώρες» εξήγησε ο κ. Κάντζος.

  Με δεδομένο ότι το 70% των επενδυτών δραστηριοποιείται σε αναπτυγμένες χώρες, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ξεκλειδώνει τη συμμετοχή μεγάλων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.

  Συμπλήρωσε ότι οι επενδυτές θα εμπιστευτούν σταδιακά το χρηματιστήριο και η αγορά θα επανέλθει σε μια κανονικότητα.

  Ηλίας Κάντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής
  Ηλίας Κάντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής

  Διαβάστε επίσης:

  ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι

  Μηταράκης: Στη ΔΕΘ η παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων

  Θύματα κυβερνοεπίθεσης Deutsche Bank, Commerzbank και ING  ΣΧΟΛΙΑ