• Οικονομία

    Λουκέτο έως δυο χρόνια στα βενζινάδικα που πιάνονται για λαθρεμπόριο

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Να μπει τέλος στα φαινόμενα λαθρεμπορίου στα καύσιμα επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο, καθώς πρόκειται για μια παράνομη δραστηριότητα που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αφαιρεί πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

    Άμεσα ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά, καθώς σε δυο με τρεις εβδομάδες θα ενεργοποιηθούν οι νέες διατάξεις που οδηγούν σε βαριά πρόστιμα και λουκέτα, που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα δυο χρόνια.

    Με το νέο πλαίσιο αυστηροποιούνται μια σειρά κυρώσεων, ενώ επιβάλλονται υποχρεώσεις στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

    Συγκεκριμένα οι εταιρείες πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται, να κάνουν κάθε χρόνο έλεγχο ποιότητας καυσίμων και κυρίως να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια καθώς και με όλα όσα ανήκουν στα ίδια πρόσωπα.

    Επίσης, η σφράγιση εγκαταστάσεων για νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς και για παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ορίζεται σε δύο έτη, ανεξάρτητα από το εάν κατά το χρόνο επιβολής της σφράγισης, η εγκατάσταση  χρησιμοποιείται από την παραβατική επιχείρηση ή από άλλη που άνοιξε στη θέση της.

    Αυτό εισάγεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να «παρακάμπτονται» στην πράξη τα «λουκέτα» που επιβάλλονται.

    Οι ποινές για τα πρατήρια

    – Όταν, από εξέταση δείγματος καυσίμων των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης του Γ.Χ.Κ., που λαμβάνεται, είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, προκύπτει ότι το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη,

    – Αν μετά από έκθεση ελέγχου είτε της αρμόδιας υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε., είτε οποιασδήποτε άλλης δημόσιας ελεγκτικής ή διωκτικής αρχής, διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση, για δύο έτη,

    Αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο για τη διαπίστωση παραβατικών πράξεων  με χρήση βίας ή απειλής σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

    – Σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται (αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα) σε διάστημα τριών μηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    Viva Wallet: Αγωγή Χάρη Καρώνη κατά της JPMorgan – Ανταγωγή από τους Αμερικανούς

    Cisco: Περικόπτει το 5% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού

    Πρωτοψάλτης: Επανέρχεται η ΔΥΠΑ με το 2ο «JobReady» στις 17/2



    ΣΧΟΛΙΑ