• Business

    Viva Wallet: Αγωγή Χάρη Καρώνη κατά της JPMorgan – Ανταγωγή από τους Αμερικανούς

    • NewsRoom

    Μάκης Αντύπας – Jamie Dimon – Χάρης Καρώνης


    Στις δικαστικές αίθουσες θα δοθεί η λύση για το πολυσυζητημένο deal μεταξύ Viva Wallet και JPMorgan, καθώς ο ιδρυτής της ελληνικής εταιρείας πληρωμών Χάρης Καρώνης έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της αμερικανικής τράπεζας.

    Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, που επικαλούνται νομικά έγγραφα, ο Χάρης Καρώνης πιστεύει πως η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές.

    Κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι παρεμπόδισε τη Viva, επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί την fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.

    Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.

    Η ανταγωγή

    Η JPMorgan έχει προχωρήσει σε ανταγωγή εναντίον του Καρώνη καθώς όπως ισχυρίζεται οι κινήσεις του οδηγούν σε «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτή», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα των FT. Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.

    Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες fintech στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια αφού αγόρασε την Praxia.

    Η υπόθεση της Frank

    Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη δεν είναι η μόνη που έχει η τράπεζα με επιχείρηση στην οποία έχει επενδύσει, αφού διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 40 fintech από το 2021.

    Πέρυσι, η JPMorgan μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, ισχυριζόμενη ότι είχε διογκώσει την βάση των χρηστών της.

    Ο Javice έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της JPMorgan για παραποίηση λογαριασμών και έχει καταθέσει ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι διακυβεύει τη φήμη του. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη.

    Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών

    Η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της στο πλαίσιο της επέκτασης της στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.

    Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους της συμφωνίας της JPMorgan για την εξαγορά της Viva. Υποστηρίζοντας όπως ανέφερε, ότι «δημιουργούν στρεβλά κίνητρα», με την τράπεζα να προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη της fintech, ώστε να μπορέσει να πάρει την επιχείρηση σε χαμηλή τιμή το επόμενο έτος.

    Την ίδια ώρα στελέχη της JP Morgan, φέρεται ότι πιστεύουν πως ο κ. Καρώνης αρνείται να δεχτεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

    Όταν η JP Morgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος της, Τζέιμι Ντίμον, ο παππούς του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Στην εκδήλωση «Ημέρα των Επενδυτών» που διοργανώθηκε από την τράπεζα το 2022, ο Ντίμον επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan, Τάκη Γεωργακόπουλο, για την επίτευξη της συμφωνίας με τη Viva.

    Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη έχουν επιδεινωθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους, δύο διευθυντές που διορίστηκαν από την JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν μετά από διαφωνίες για την ανεξαρτησία τους, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας.

    Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva. Η JPMorgan προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στην fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ. Ο εκτιμητής της Viva, η EY, τοποθέτησε της αξία της στα 3 δισ. ευρώ.

    Η JP Morgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά.

    «Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές», ανέφερε η JP Morgan σε δήλωση.

    «Παρά τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στις ευρύτερες δραστηριότητές μας στην Ελλάδα», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ