• Οικονομία

    Παπαθανάσης: Διπλό αίτημα πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2024

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης


    Δυο νέα αιτήματα πληρωμών για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζει να καταθέσει μέσα στο 2024 το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ενημέρωση που πραγματοποίησε με θέμα: «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το πρώτο αίτημα πληρωμής για το 2024 θα κατατεθεί τον Απρίλιο και το δεύτερο τον Σεπτέμβριο και θα αφορούν τόσο το σκέλος των επιδοτήσεων όσο και το σκέλος των δανείων, δηλαδή 1 δισ. και 2,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

    Για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι τελικές πληρωμές για το 2023 έφτασαν το 100,85%, ενώ για το 2024 η κυβέρνηση θέτει υψηλό στόχο στα 3,6 δις. ευρώ. Έως το 2023, στη χώρα μας  εκταμιεύτηκαν 14,7 δισ. ευρώ.

    Μάλιστα, το πέμπτο αίτημα πληρωμής που θα κατατεθεί εντός του 2025, τα δάνεια θα είναι 2,3 δισ. και οι επιδοτήσεις 1,3 δισ. ευρώ. Στην ενημέρωση, οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκαν και την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν προστεθεί στο ελληνικό ΑΕΠ 13,7 δισ. ευρώ και έχουν δημιουργηθεί 400.000 θέσεις εργασίας.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε πως μέσα στο 2023 η χώρα ολοκλήρωσε και το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η Ελλάδα έχει μια πολύ αφετηρία για το 2024, καθώς πλέον διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα.

    Όπως ανέφερε, τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις δημόσιες επενδύσεις, που θα προβλέπει την απλοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης έργων, την επιτάχυνση της εκτέλεσης και την απορρόφηση των κεφαλαίων.

    «Το 2024 θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο έχει προϋπολογισμό 12,2 δις. ευρώ, με αύξηση κατά 12%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

    Ρεκόρ 24 ετών για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

    Πλήρης ικανοποίηση υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς το 2023 επιτεύχθηκε ο στόχος για την απορρόφηση του 100% του προγράμματος, δηλαδή τα 11,2 δις ευρώ. Μάλιστα, ο αρχικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, λόγω των αποζημιώσεων που δόθηκαν για τις φυσικές καταστροφές, αλλά και 350 εκατ. σε πληρωμές προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

    Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μάλιστα, αναμένει αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2024, εκτιμώντας που θα φτάσει στα 12,2 δις ευρώ, ευελπιστώντας να σπάσει ρεκόρ 24 ετών.

    Τα προγράμματα ΕΣΠΑ

    Το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώθηκε το 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 19 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες που έχουν καταχωριστεί έως το τέλος του περασμένου έτους έφτασαν τα 18,4 δισ. ευρώ, ή σε ποσοστό 97%, με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου να εκτιμά ότι θα αγγίξει ακόμα και το 112%.

    Την ίδια ώρα, για το ΕΣΠΑ 2021-2027, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως οι προσκλήσεις αντιστοιχούν στο 1/3 του διαθέσιμου προϋπολογισμού και συγκεκριμένα αφορούν έργα 5,4 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των κρατών μελών.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκατοντάδες έλεγχοι της εφορίας για απάτη ΦΠΑ – Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για φορολογικές παραβάσεις

    Στο Eurogroup ο Κωστής Χατζηδάκης – Στο επίκεντρο οι τιμές ενέργειας

    Επίδομα Παιδιού: Κλείνει απόψε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ