• Οικονομία

    Λήγει η προθεσμία για την δήλωση αναστολών του Ιουνίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απαντήσεις σε 5+1 ερωτήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Πότε χάνει το μισθό του ο εργαζόμενος που αρνείται να επιδείξει το απαιτούμενο πιστοποιητικό

    Ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος


    Αδειάζει η κλεψύδρα για τις δηλώσεις των αναστολών του Ιουνίου τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις αναστολών συμβάσεων εργασίας που αφορούν στον Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Ιουνίου έως 27/7.  Οι εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή τμήμα ή το σύνολο του προσωπικού τους τον Ιούνιο υποβάλλουν δηλώσεις αναστολής και ορθές επαναλήψεις έως 27/7.

    Ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος επισημαίνει στο «Mononews», πως οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή να θέσουν εξαρχής σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα (Ιούνιο – Ιούλιο) και πάντως όχι πέραν της 31ης.7.2020. Επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης είχαν δικαίωμα για αναστολές μόνο εντός Ιουνίου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η.7.2020 και την 30ή.6.2020 αντίστοιχα, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με απολύσεις και αν προβούν σε απολύσεις, αυτές είναι άκυρες.

    Η δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr είναι απαραίτητη από εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουνίου. Αντίθετα, η δήλωση δεν είναι απαραίτητη από εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούνιο. Οι τελευταίοι υποβάλλουν δήλωση μόνο αν θέλουν να τροποποιήσουν στοιχεία όπως το ΙΒΑΝ.

    Για τους εργαζόμενους που τελούσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιούνιο, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης που φτάνει έως και τα 534 ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος της εβδομάδας και ειδικότερα προς την ερχόμενη Πέμπτη – Παρασκευή, 30 – 31 Ιουλίου. Όσοι παρέμειναν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιούνιο δικαιούνται ολόκληρη την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Διαφορετικά η αποζημίωση υπολογίζεται με 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ισχύει για τις μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις από εποχικούς εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που δεν έχουν επαναπροσληφθεί, οι οποίες υποβάλλονται έως την επόμενη Παρασκευή 31/7. Μονομερή δήλωση, χωρίς προηγούμενη δήλωση εργοδότη στην «Εργάνη», υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου, όπως και όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο – κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει.

    Οι μονομερείς δηλώσεις υποβάλλονται είτε για όλο τον Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψης εντός Ιουνίου. Σε περίπτωση επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν, πέραν της μονομερούς δήλωσης και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη. Ακριβώς όπως ισχύει και με τους επαναπροσληφθέντες εργαζόμενους, αν η μονομερής δήλωση αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών και με ποσό αναφοράς τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

    Για παράδειγμα, εποχικός εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που επαναπροσλήφθηκε 15 Ιουνίου και τέθηκε απευθείας από τον εργοδότη σε αναστολή, πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr δυο υπεύθυνες δηλώσεις :

    1.μια μονομερή υπεύθυνη δήλωση για την περίοδο 1/6 – 14/6 (έχει περιθώριο έως 31/7)

    2.μια υπεύθυνη δήλωση για την περίοδο 15/6 – 30/6, για την υποβολή της οποίας απαιτείται προηγούμενη υποβολή δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη στην «Εργάνη» (πρέπει να την υποβάλλει έως σήμερα 21/7).

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες – που μένει πάντως να αποτυπωθούν σε νομοθετική ρύθμιση – το μέτρο της αναστολής θα παραμείνει στη διάθεση των εργοδοτών Αύγουστο και Σεπτέμβριο για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, σε καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.



    ΣΧΟΛΙΑ