ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται να έχουν πιο αποπληθωριστική παρά πληθωριστική επίδραση στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπός τους.
«Είναι πολύ ασαφές ποιος θα είναι ο καθαρός αντίκτυπος», ανέφερε η ίδια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Washington Post. «Ιδιαίτερα αν δεν αποφασιστούν αντίμετρα από την Ευρώπη, νομίζω ότι ο καθαρός πληθωρισμός είναι αβέβαιος αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα είναι περισσότερο αποπληθωριστικός παρά πληθωριστικός».
Αναφερόμενη στις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σημείωσε ότι η κινεζική πλευρά, αντιμετωπίζοντας περιορισμούς στις εξαγωγές της, είναι πιθανό να στρέψει την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα προς την Ευρώπη, ασκώντας έτσι καθοδική πίεση στις τιμές.
«Η Κίνα θα έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, θα θελήσει να αναδρομολογήσει τις εξαγωγές της κάπου, ενδεχομένως προς την Ευρώπη, κάτι που θα ρίξει τις τιμές», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβάλει για 90 ημέρες την εφαρμογή νέων αντιποίνων σε βάρος των ΗΠΑ. Πρόκειται για δασμούς που θα προστίθονταν στους ήδη υπάρχοντες δασμούς 25% που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Από την πλευρά του, ο Τραμπ μείωσε τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς από 20% σε 10%, επίσης για περίοδο 90 ημερών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε «πολύ βέβαιος» για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ εξέφρασε την ελπίδα όχι μόνο να αποφευχθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά και να επιτευχθεί μια «γνήσια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ.
Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το δασμολογικό καθεστώς παραμένει υψηλή και προανήγγειλε ότι η ΕΚΤ ίσως επανεξετάσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
«Ο αντίκτυπος των δασμών στην οικονομική παραγωγή αρχίζει να φαίνεται», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, δεν παρατηρείται μείωση στους αριθμούς των εξαγωγών, «επειδή υπάρχει συσσώρευση αποθεμάτων εν αναμονή πιθανών δασμών», ωστόσο διαπιστώνεται κάμψη στους δείκτες PMI και στις προθέσεις για επενδύσεις και προσλήψεις.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν «ουσιώδεις διαπραγματεύσεις» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. «Κοιτάξτε τους δασμούς 146% στην Κίνα και 125% στις Ηνωμένες Πολιτείες — είναι μνημειώδες και, όπως είπε χθες ο υπουργός Σκοτ Μπέσεντ, δεν είναι βιώσιμο», τόνισε.
Διαβάστε επίσης
ΔΝΤ: Κάτω από το 130% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος έως το 2030
ΕΚΤ: Επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων στην Ευρωζώνη το 2025
Κίνα: Στηρίζει τον διάλογο ΗΠΑ – Ιράν για τα πυρηνικά – Αντιτίθεται σε κυρώσεις και χρήση βίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Στα «σκαριά» chatbox για τις φορολογικές δηλώσεις
- Μητσοτάκης για αξιολόγηση Δημοσίου: Εργαλείο λογοδοσίας – Οι πολίτες μπορούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα
- Σε 48ώρη απεργία οδηγεί τα ταξί ο Λυμπερόπουλος για τη μεταφορά μεθυσμένων: «Δεν το κάνουμε με τίποτε!» – Θα σωθούν ζωές, λέει ο Κυρανάκης
- Αναλυτές για Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρό ξεκίνημα στο 2025 με αύξηση όγκων και επιβεβαίωση στόχων
