ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα να αλλάξει την οικονομική της δομή.
Ο ίδιος απευθύνθηκε προς την Κίνα σε δηλώσεις που έκανε στο Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, λέγοντας ότι «η Κίνα, ειδικότερα, έχει ανάγκη από επανεξισορρόπηση».
«Η χώρα γνωρίζει ότι πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε «και θέλουμε να τη βοηθήσουμε να αλλάξει, γιατί χρειαζόμαστε κι εμείς εξισορρόπηση». Ανησυχία για τον Μπέσεντ προκαλεί η «υπερβάλλουσα εξαγωγική ικανότητα» της Κίνας.
Η Κίνα βασίζεται στην πώληση μεγάλου μέρους των προϊόντων της στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που, όπως είπε ο Μπέσεντ, «οδηγεί σε μια ολοένα και πιο ανισόρροπη παγκόσμια οικονομία».
Τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα αφότου δήλωσε ότι αναμένει αποκλιμάκωση όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Όπως αναφέρει το CNN μιλώντας στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της εξαμηνιαίας συνάντησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Μπέσεντ είπε πως «το να αντιμετωπίζουμε την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, ως αναπτυσσόμενη χώρα είναι παράλογο», σε μια προφανή αιχμή κατά του τρόπου με τον οποίο πιστεύει ότι τα δύο ιδρύματα χαρακτηρίζουν την Κίνα. Επισήμως, ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν θεωρεί την Κίνα αναπτυσσόμενη οικονομία.
«Πρέπει να κάνουμε ξανά το ΔΝΤ ΔΝΤ»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μετατραπεί «σε ένα θεσμό που είναι περισσότερο αφοσιωμένος στη διατήρηση του status quo παρά στην απάντηση των δύσκολων ερωτημάτων», δήλωσε ο Σκοτ Μπέσεντ.
Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ταμείο έχει χάσει την εστίαση της αποστολής του και αντ’ αυτού αφιερώνει «δυσανάλογο χρόνο και πόρους σε εργασίες για την κλιματική αλλαγή, το φύλο και τα κοινωνικά ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα δεν είναι η αποστολή του ΔΝΤ», είπε μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.
Η αμερικανική παγκόσμια οικονομική πολιτική δεν σημαίνει «η Αμερική μόνη της» – Διπλασιάζουμε την εμπλοκή μας στο διεθνές οικονομικό σύστημα
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε επίσης ότι η οικονομική πολιτική «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει «η Αμερική μόνη της».
Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι στόχος του σήμερα ήταν να περιγράψει ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της «ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στους θεσμούς που έχουν σχεδιαστεί για να το διατηρούν».
Ο Μπέσεντ είπε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να «επανασυνδεθούν» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα με τις «ιδρυτικές τους αποστολές».
Κάλεσε τους διεθνείς ομολόγους του να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στην ομιλία του.
«Σε αυτό το σημείο θέλω να είμαι σαφής: «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει ότι η Αμερική είναι μόνη της. Αντιθέτως, είναι μια έκκληση για βαθύτερη συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των εμπορικών εταίρων», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Μακριά από το να κάνει πίσω, το «Πρώτα η Αμερική» επιδιώκει να επεκτείνει την ηγεσία των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αγκαλιάζοντας έναν ισχυρότερο ηγετικό ρόλο, το «Πρώτα η Αμερική» επιδιώκει να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στο διεθνές οικονομικό σύστημα».
Ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του προσθέτοντας: ««Πρώτα η Αμερική» σημαίνει ότι διπλασιάζουμε την εμπλοκή μας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, μεταξύ άλλων στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένα πιο βιώσιμο διεθνές οικονομικό σύστημα θα είναι αυτό που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των άλλων συμμετεχόντων στο σύστημα».
Μπέσεντ για την Κίνα: «Υπάρχει μια ευκαιρία για μια μεγάλη συμφωνία»
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προανήγγειλε και τις ελπίδες του για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
«Υπάρχει μια ευκαιρία για μια μεγάλη συμφωνία», δήλωσε ο Μπέσεντ στη εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών. Ο ίδιος άσκησε κριτική όσον αφορά τα υποτιθέμενα μη δασμολογικά εμπορικά εμπόδια της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης του νομίσματος.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ένα από τα κύρια κίνητρα για την επιβολή «αμοιβαίων» δασμών στην Κίνα ήταν η διόρθωση τέτοιων αντιληπτών αποκλίσεων. Τώρα, τα περισσότερα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα υπόκεινται επί του παρόντος σε δασμό 145%, ενώ τα περισσότερα αμερικανικά αγαθά που αποστέλλονται εκεί υπόκεινται σε ελάχιστο δασμό 125%.
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί «ενεργά» με Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους, χωρίς να το διευκρινίσει. Την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να μοιραστεί αν έχει μιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Σε γενικές γραμμές, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες «πηγαίνουν πολύ καλά», είπε.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Αλμα 7,4% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Μάρτιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων project, η διανομή του 60% των κερδών και οι ελπίδες για τα στεγαστικά
- Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο
- Snappi: Είσοδος σε πάνω από τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2029
- Αναστάσιος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ): Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
