ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την τρέχουσα ασταθή πολιτική κατάσταση της Γαλλίας σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε «κατάρρευση» κυβέρνησης στην ευρωζώνη αποτελεί λόγο ανησυχίας, την ώρα που ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, υιοθετεί μια μαχητική στάση στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει στήριξη για την ψήφο εμπιστοσύνης της 8ης Σεπτεμβρίου.
«Κάθε κίνδυνος ανατροπής κυβερνήσεως στις χώρες της ευρωζώνης είναι ανησυχητικός», δήλωσε σήμερα η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο γαλλικό Radio Classique.
«Οι αγορές αξιολογούν τους κινδύνους και έχουμε δει τον κίνδυνο σε μια χώρα να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση για τη Γαλλία.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιπλέον αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό που είναι πλέον το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης με ένα έντονα διχασμένο κοινοβούλιο, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των επενδυτών.
Οι μαζικές πωλήσεις γαλλικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα οδήγησαν το κόστος δανεισμού σε σχέση με τη Γερμανία σε υψηλά επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από τον περασμένο Ιανουάριο.
Παράλληλα, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι η Γαλλία είναι ένας «σεβαστός» δανειολήπτης, αλλά έχει συνδεθεί με ένα ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium).
«Εξετάζω πολύ προσεκτικά τα spreads», σημείωσε.
«Το πρόσθετο κόστος για το γαλλικό χρέος έχει αυξηθεί και είναι λίγο χαμηλότερο από το ιταλικό, κάτι που δεν ίσχυε πριν από μερικά τρίμηνα», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις χώρες, αλλά δεν σχολίασε τα πολιτικά μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
«Πρέπει να υπάρχει πειθαρχία όσον αφορά τα δημοσιονομικά, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι για να είναι βιώσιμο το χρέος, θα πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία στις χρηματοπιστωτικές αγορές που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του κράτους, των τοπικών αρχών και μιας χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Οξεία πολιτική κρίση
«Ο συμβιβασμός είναι κάτι καλό, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτός», δήλωσε από την άλλη ο Μπαϊρού, σε συνέντευξή του σε γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια την Κυριακή το βράδυ.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει εισέλθει σε οξεία πολιτική κρίση από τότε που ο Μπαϊρού ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το αδιέξοδο σχετικά με τις προγραμματισμένες περικοπές στον προϋπολογισμό.
Η πτώση του θα εντείνει τις αμφιβολίες για το αν οποιαδήποτε γαλλική κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: «Δεν διαπραγματευόμαστε με τον Μπαϊρού, δεν θα τον στηρίξουμε», δηλώνουν οι Σοσιαλιστές
Χρυσός, ασήμι: Άλμα στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων με φόντο τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκιών
Alibaba: Όφελος $50 δισ. από την Τεχνητή Νοημοσύνη – Εκτοξεύτηκε η μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- L’Oréal & Mugler: Η στρατηγική συμμαχία που αλλάζει το παιχνίδι στο μακιγιάζ
- Τα hot stories των τραπεζών και της Intralot, τα 100 ραντεβού του Ψάλτη, τα ωραία της Αλουμύλ, τα γκάλοπ και ο ανασχηματισμός, ο Πιερ και οι τραπεζίτες και ποιος σεΐχης είναι στο Πόρτο Χέλι με 2 θηριώδη yachts (vid)
- Οι Τρεις Σωματοφύλακες της Μεταρρύθμισης: Δουλευταράδες και αμφιλεγόμενοι
- Oικογένεια Αγγελάκη: Από τα χαρούπια, στο ατύχημα με το κρουαζιερόπλοιο Princess Sissy και στην τρίτη γενιά με την αγορά 4 κοντέινερ
