Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού υιοθέτησε μια μαχητική στάση στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει στήριξη για την ψήφο εμπιστοσύνης της 8ης Σεπτεμβρίου, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα ενδέχεται να μην καταφέρουν να αποτρέψουν την ανατροπή της κυβέρνησης του.

«Ο συμβιβασμός είναι κάτι καλό, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτός», δήλωσε ο Μπαϊρού σε συνέντευξή του σε γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια την Κυριακή το βράδυ.

1

Η δήλωση του έγινε σε συνέχεια των τοποθετήσεων πολλών ηγετών της αντιπολίτευσης που απέκλεισαν το ενδεχόμενο στήριξης.

Η Γαλλία έχει εισέλθει σε οξεία πολιτική κρίση από τότε που ο Μπαϊρού ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το αδιέξοδο σχετικά με τις προγραμματισμένες περικοπές στον προϋπολογισμό. Η πτώση του θα εντείνει τις αμφιβολίες για το αν οποιαδήποτε γαλλική κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, επανέλαβαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι συμμετέχουν στις συναντήσεις που κάλεσε ο Μπαϊρού μόνο από ευγένεια.

Η απόφαση των Σοσιαλιστών να καταψηφίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης είναι «αμετάκλητη», δήλωσε την Κυριακή ο Φορ στο BFM TV. «Η μόνη λέξη που περιμένω να πει τώρα είναι ‘αντίο’», πρόσθεσε.

Οι αναταράξεις στις αγορές την περασμένη εβδομάδα ώθησαν τη διαφορά στο κόστος δανεισμού 10ετών ομολόγων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σε πάνω από 80 μονάδες βάσης — επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τον Ιανουάριο.

French Risk Rises | Political upheaval has pushed up bond yields compared to Germany's
Το ρίσκο της Γαλλίας αυξάνεται

Τον Ιούλιο, ο Μπαϊρού πρότεινε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 44 δισ. ευρώ (51 δισ. δολάρια), που όπως υποστηρίζει είναι αναγκαίες για να μειωθεί το έλλειμμα προϋπολογισμού στο 4,6% του ΑΕΠ από το εκτιμώμενο 5,4% φέτος.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυξημένο πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία, γεγονός που απειλεί να εκτροχιάσει μια εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη καθώς οι εταιρείες καθυστερούν προσλήψεις και επενδύσεις.

Ο Μπαϊρού την Κυριακή είπε ότι θα συνεχίσει να μάχεται και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εξακολουθεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

«Το ζήτημα, το ερώτημα, δεν είναι η τύχη του πρωθυπουργού ή του Φρανσουά Μπαϊρού», είπε. «Και δεν είναι καν η τύχη της κυβέρνησης. Το ζήτημα είναι η τύχη της Γαλλίας».

Καθώς έχουν προγραμματιστεί εργατικές απεργίες για αυτόν τον μήνα, η ανατροπή του Μπαϊρού θα έφερνε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ξανά σε αδιέξοδο, το οποίο παλεύει να ξεπεράσει από τότε που οι πρόωρες εκλογές του περασμένου έτους άφησαν τη Γαλλία με ένα εύθραυστο κοινοβούλιο, καθώς παλεύει με το έλλειμμα.

Μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν τον Μακρόν να ρισκάρει ξανά με νέες βουλευτικές εκλογές ή ακόμη και με πρόωρες προεδρικές. Ο Μακρόν όμως έχει στηρίξει τα σχέδια του Μπαϊρού και επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027.

French PM Seeks Confidence Amid Fractured Parliament | Political groups in the National Assembly
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης εν μέσω ενός διχασμένου κοινοβουλίου

Ο Μπαρντελά δήλωσε το Σάββατο στο BFM TV ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπαϊρού «θα πέσει» και ανανέωσε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

«Είναι σαφές ότι στην τρέχουσα κατάσταση, δεν βλέπω άλλη λύση από το να απευθυνθούμε στον γαλλικό λαό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για δύο χρόνια», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν απηύθυνε έκκληση στους Σοσιαλιστές και σε άλλους να «απλώσουν χέρι» για να σωθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

«Η σταθερότητα της κυβέρνησής μας, των θεσμών μας, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση ότι δεν δανειζόμαστε υπερβολικά ακριβά και ότι μπορούμε να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουμε να έχουμε δανειστές», είπε ο Νταρμανέν. «Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: «Δεν διαπραγματευόμαστε με τον Μπαϊρού, δεν θα τον στηρίξουμε», δηλώνουν οι Σοσιαλιστές

Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Σύνοδο με τον Τραμπ στην Αλάσκα: Άνοιξε ο δρόμος για ειρήνη με την Ουκρανία

Πώς ξεκίνησαν – Πρώιμα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη