• Οικονομία

    Λαγκάρντ (EKT): Αβέβαιη και ελλιπής η ανάκαμψη της οικονομίας – Έτοιμοι να βοηθήσουμε αν χρειαστεί

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Κοντά σε συμφωνία για μικρότερες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Έτοιμη να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η πανδημία επιδεινώσει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει μεγαλύτερη νομισματική τόνωση για να βοηθήσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης εάν κριθεί απαραίτητο, επεσήμανε σε ομιλία που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης αβέβαιη και ελλιπή, με τους καταναλωτές να διστάζουν να δαπανήσουν και τις εταιρείες να επενδύσουν. «Η κρίση στη δημόσια υγεία θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργεί ρίσκα για το οικονομικό outlook» υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ σε μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο τους ερχόμενους μήνες, κυρίως λόγω του ισχυρότερου ευρώ.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία, σχετικά με τον αντίκτυπό του στο μεσοπρόθεσμο outlook» σημείωσε.

    Διχασμένη η ΕΚΤ λέει το Reuters

    Διχασμένα για το πως θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί ως προς την αντιμετώπισης του δευτέρου κύματος της πανδημίας της COVID-19 εμφανίζονται τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται συζητήσεις με οκτώ στελέχη της ΕΚΤ.

    Μάλιστα ο διχασμός αυτός απειλεί το κλίμα «ειρήνης» που είχε καταφέρει να επιτύχει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βάζοντας προσωρινά τέλος στις δημόσιες διαμάχες, που δημιούργησαν αναστάτωση στην Τράπεζα κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του Μάριο Ντράγκι. Έτσι η Λαγκάρντ έχει προωθήσει απρόσκοπτα αρκετά πακέτα στήριξης, προκειμένου να κρατήσει όρθια την ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω της πανδημίας.

    Η νέα έξαρση των κρουσμάτων στην ΕΕ αυξάνει ξανά τις εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ, καθώς την αναγκάζει να εξετάσει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, με τα παλιά ρήγματα να επανεμφανίζονται και τον επικεφαλής οικονομολόγο, Φίλιπ Λέιν, να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ