• Οικονομία

    Reuters: Διχασμός στο ΔΣ της ΕΚΤ ενόψει του δευτέρου κύματος της πανδημίας

    • NewsRoom
    H ΕΚΤ οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα-Υποχώρησαν οι αποδόσεις

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    Διχασμένα για το πως θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί ως προς την αντιμετώπισης του δευτέρου κύματος της πανδημίας της COVID-19 εμφανίζονται τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται συζητήσεις με οκτώ στελέχη της ΕΚΤ.

    Μάλιστα ο διχασμός αυτός απειλεί το κλίμα «ειρήνης» που είχε καταφέρει να επιτύχει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βάζοντας προσωρινά τέλος στις δημόσιες διαμάχες, που δημιούργησαν αναστάτωση στην Τράπεζα κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του Μάριο Ντράγκι. Έτσι η Λαγκάρντ έχει προωθήσει απρόσκοπτα αρκετά πακέτα στήριξης, προκειμένου να κρατήσει όρθια την ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω της πανδημίας.

    Η νέα έξαρση των κρουσμάτων στην ΕΕ αυξάνει ξανά τις εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ, καθώς την αναγκάζει να εξετάσει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, με τα παλιά ρήγματα να επανεμφανίζονται και τον επικεφαλής οικονομολόγο, Φίλιπ Λέιν, να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές.

    Τα συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ – που αποκαλούνται «γεράκια» στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών – υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ υποβαθμίζει κάποιες καλές ειδήσεις, όπως τους καλύτερους από το αναμενόμενο οικονομικούς δείκτες το καλοκαίρι. Από την αντίθετη πλευρά, οι κεντρικοί τραπεζίτες που είναι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής πιέζουν τη Λαγκάρντ να υιοθετήσει πιο ισχυρή φρασεολογία τόσο σχετικά με τους κινδύνους για την ανάπτυξη όσο και σχετικά με την απειλή από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    Οι διαφωνίες ήταν ξεκάθαρες ήδη κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πολιτική της αυτό τον μήνα, δήλωσαν οι οχτώ πηγές, όλες με άμεση γνώση της διαδικασίας. Τα «γεράκια» ήθελαν η ΕΚΤ να μειώσει αθόρυβα τις αγορές ομολόγων, με δεδομένες τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, εξοικονομώντας δύναμη πυρός για να αυξηθεί ξανά ο ρυθμός των αγορών, αν χρειαστεί σε κάποιο χρονικό σημείο αργότερα, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του έκτακτου προγράμματος αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP), αναφέρει το Reuters.

    Ορισμένοι, επίσης, υποστήριξαν ότι οι οικονομικές προβλέψεις (της ΕΚΤ) ήταν πολύ απαισιόδοξες, καθώς δεν έλαβαν υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που είχαν ήδη ανακοινωθεί, τα οποία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε υψηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό. Και οι δύο αυτές ενστάσεις απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής οικονομολόγο Λέιν, όπως όμως συνέβη και με την έκκληση να υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους στην ανάπτυξη από το ισχυρότερο ευρώ, σημείωσαν οι πηγές.

    Πηγή: Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ