• Οικονομία

    Τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια – Όλο το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Στην Fed είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών σήμερα, Τετάρτη, για τη νέα αύξηση επιτοκίων, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίζει τον κύκλο αυξήσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.

    Οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Fed θα αιφνιδιάσει τις αγορές με άνοδο ακόμα και 1% (100 μονάδες βάσης), αν και οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν θα αποκλίνει από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίου κατά 0,75%.

    Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ που εκτοξεύτηκε στο 9,1% για τον Ιούνιο, εντείνει τις πιέσεις στους Αμερικανούς τραπεζίτες για δραστικές κινήσεις, ώστε να ρίξουν τον πληθωρισμό. Όμως η Fed έχει γίνει δέκτης σκληρών επικρίσεων για την πολιτική της, καθώς πολλοί αναλυτές βλέπουν να οδηγεί σε ύφεση τις ΗΠΑ.

    0,75% ή 1% αύξηση;

    Τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού ξεκίνησαν τις πρώτες συζητήσεις ότι η Fed κάνει στροφή από τον αρχικό στόχο αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% για τον Ιούλιο και θα ανακοινώσει μία ακόμα πιο επιθετική κατά 1% (100 μ.β.).

    Εφόσον την Τετάρτη επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, το βασικό επιτόκιο της Fed θα κυμαίνεται στο 2,25% – 2,5%.

    H Nomura εκτιμάει ότι είναι πιθανή μία αύξηση κατά 1% στα επιτόκια, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ενώ αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών της Wall Street, μεταξύ αυτών Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan και BofA, προβλέπει αύξηση κατά 0,75%, λόγω των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί από τους τραπεζίτες για μία τόσο τολμηρή κίνηση.

    Η ανησυχία στις αγορές είναι διάχυτη, καθώς στις δηλώσεις τους οι Αμερικανοί τραπεζίτες επιμένουν στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας πίσω τις επιπτώσεις σε οικονομία και αγορές.

    Κι ενώ σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές και επενδυτές, οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει τη νέα αύξηση, ακόμα κι αν αυτή φτάσει το 1%, εάν ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα, η επόμενη κίνησή της τον Σεπτέμβριο αναμένεται εξίσου επιθετική.

    «Δεν βλέπουν πρόοδο στον στόχο που έχουν βάλει για τον πληθωρισμό», αναφέρει ο Jim Caron, αναλυτής στη Morgan Stanley. «Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα είναι λίγο πιο επιθετικοί τον Σεπτέμβριο.

    Αντίθετα, η JP Morgan εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται, σημάδι εκκίνησης της αναστροφής της πορείας της Fed και μιας πιο βελτιωμένης εικόνας στη οικονομία το δεύτερο εξάμηνο.

    Το ισχυρό δολάριο

    Οι οικονομικές συγκυρίες, ιδίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οδήγησαν το δολάριο να καταγράψει μια θεαματική πορεία μέσα το 2022.

    Το ευρώ μέσα στον Ιούλιο έχασε την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο κι έκτοτε κινείται γύρω από αυτά τα όρια. H πορεία του παραμένει ασταθής, καθώς οι περικοπές στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν προκαλέσει φόβους για συρρίκνωση της οικονομίας.

    Παράλληλα, η πολιτική της Fed για συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο ισχυροποίησε το δολάριο, κι όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες κινήσεις της θα ενισχύσουν τη θέση του.

    Πόσο μπορεί όμως να διατηρήσει αυτή την πορεία;

    Σε ανάλυση στους Financial Times, αναφέρεται ότι το σενάριο της ύφεσης μπορεί να ανατρέψει τη δυναμική του δολαρίου, όπως και το γεγονός ότι οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed, προχωρώντας σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

    Με την οικονομική συρρίκνωση να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Barry Eichengreen, καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι στην περίπτωση που η οικονομία και ο πληθωρισμός εξασθενήσουν, η Fed θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων και το δολάριο τότε θα αντιστρέψει τη θεαματική πορεία του.

    Πληθωρισμός η ανάπτυξη;

    Οι ισορροπίες είναι ένα δύσκολο στοίχημα για τη Fed που προσπαθεί να προκαλέσει ένα απότομο «πάγωμα» στην οικονομία για να ρίξει τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, χωρίς όμως να τη συνθλίψει.

    Πολλοί αναλυτές βλέπουν έναν άνισο αγώνα, καθώς βασικά κομμάτια του πληθωρισμού, όπως οι τιμές ενέργειας, δεν είναι τόσο εύκολο να καταπολεμηθούν ακόμα και μετά από ένα τεράστιο σοκ στην οικονομία.

    «Η Fed είναι πολύ ευαίσθητη στον πληθωρισμό αλλά όχι στην ανάπτυξη, αυτή τη στιγμή. Και δεν γνωρίζουμε πότε θα ενδιαφερθεί και πάλι για την ανάπτυξη. Είναι ένα τελικό επιτόκιο 3,5% αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό; Εγώ λέω ότι είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα», δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investments.

    Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο να κινηθούν υψηλότερα τα επιτόκια χωρίς να προκληθεί οικονομική κατάρρευση.

    Ο Peter Berezin, αναλυτής της BCA Research, υποστηρίζει ότι οι νέες θέσεις εργασίας, καθώς και τα σταθερά αποθεματικά στις περισσότερες μεγάλες τράπεζες, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την οικονομία από την ύφεση, ακόμη και αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Οι τράπεζες του Νότου θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ