• Ενέργεια

    Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα, με την Ευρώπη να μην είναι έτοιμη για ένα σκληρό χειμώνα

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου

    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Με ένα πιο αποδυναμωμένο σχεδιασμό και με αρκετές εξαιρέσεις, η Ευρώπη κατάφερε να πάρει την έγκριση της πλειοψηφίας των κρατών μελών, με τις εξελίξεις να την προλαβαίνουν καθώς από την Τετάρτη οι ροές φυσικού αερίου θα περιοριστούν στο 20% της δυναμικότητας του Nord Stream 1.

    Η Ρωσία επικαλείται εργασίες συντήρησης, με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Robert Habeck  να κάνει λόγο για φαρσοκωμωδία, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για το έκτακτο σχέδιο περιορισμού του φυσικού αερίου, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, ανέφερε ότι η Ευρώπη μπορεί πλέον με ασφάλεια να διαχειριστεί έναν ήπιο, όχι όμως έναν σκληρό χειμώνα.

    Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία

    Στο ελάχιστο θα διατηρήσει τις ροές το Κρεμλίνο, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές «που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της ηγεσίας της Ρωσίας», με στόχο να εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρώπη για να επανεξετάσει την στάση τη απέναντι στο Κίεβο.

    Γι’ αυτό το σενάριο προσπαθεί να προετοιμαστεί και η Ευρώπη που θεωρεί ότι η Gazprom θα συνεχίσει να βρίσκει αιτίες για περιορισμένες ροές φυσικού αερίου.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα προβλήματα στο Nord Stream 1 συνδέονται με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη για τον πόλεμο, προειδοποιώντας ότι ενώ η Ρωσία αυτή τη στιγμή «δεν ενδιαφέρεται» να διακόψει το φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα, «η κατάσταση μπορεί να αλλάξει».

    Ήδη η γερμανική Uniper, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης, ότι οι ροές σε φυσικό αέριο έχουν περιοριστεί από 40% σε 33%.

    Από την Τετάρτη, μόνο μία τουρμπίνα θα λειτουργεί στο σταθμό Portovaya της Ρωσίας, ο οποίος τροφοδοτεί το Nord Stream 1, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Gazprom.

    Για την κανονική ροή φυσικού αερίου, λειτουργούν έξι. Η ροή με μία μόνο τουρμπίνα θα είναι στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σε σύγκριση με τη χωρητικότητά της που είναι περίπου 167 εκατομμύρια την ημέρα.

    Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

    Η Ευρώπη προσπαθεί να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή των ροών, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, ως αντίποινα από τη Ρωσία για τις κυρώσεις της Δύσης.

    Οι υπουργοί Ενέργειας, ύστερα από ενστάσεις, ενέκριναν πρόταση για όλες τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν οικειοθελώς τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο 2022 έως τον Μάρτιο 2023.

    Οι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν δεσμευτικές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, υπό την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ συμφωνήσει σε αυτό.

    Ωστόσο, το σχέδιο προβλέπει πολλές εξαιρέσεις σε χώρες και βιομηχανίες.

    Ο Kadri Simson προειδοποίησε ότι ένας βαρύς χειμώνας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτά τα μέτρα και ανέφερε ότι θα απαιτούσε πολύ αυστηρότερα.

    Παρά τη συμφωνία, η εφαρμογή της δοκιμάζει την αλληλεγγύη εντός της Ευρώπης.

    Η Πολωνία ενέκρινε την τελική συμφωνία, αλλά η υπουργός Κλίματος Anna Moskwa είπε ότι η βιομηχανία μιας χώρας δεν πρέπει να αναγκαστεί να χρησιμοποιεί λιγότερο φυσικό αέριο για να βοηθήσει άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.

    Κάποιες χώρες που εμφανίστηκαν πιο θετικές, όπως η Μάλτα και η Πορτογαλία πέτυχαν συμφωνία για πιο ήπιους στόχους. Η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας, Miriam Dalli, δήλωσε ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές ενεργειακές καταστάσεις των χωρών.

    Οι εξαιρέσεις

    Η συμφωνία της ΕΕ θα εξαιρεί από τη δεσμευτική μείωση του φυσικού αερίου κατά 15% χώρες όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα που δεν είναι συνδεδεμένες με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών.

    Οι στόχοι μειώνονται και για όσες χώρες πλησιάζουν τον στόχο για αποθήκευση φυσικού αερίου, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

    Μία ακόμη εξαίρεση αφορά τις χώρες με ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενώ παράλληλα σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και οι χώρες με περιορισμένη ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

    Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani είπε ότι ο δεσμευτικός στόχος της χώρας θα είναι πιο κοντά στο 7% από το 15%, εφόσον ληφθούν υπόψη οι μειώσεις φυσικού αερίου που έχει ήδη κάνει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

    «Το 15% πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό, δεδομένων των όσων μόλις ανακοίνωσαν οι Ρώσοι», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Eamon Ryan.

    Έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου

    Ένα ακόμη ράλι τιμών στο φυσικό αέριο προκλήθηκε από την είδηση για νέες περιορισμένες ροές.

    Η Goldman Sachs σε έκθεσή της εκτιμάει την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, σε όλα τα πιθανά σενάρια, αν και η τράπεζα υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στο 40% των ροών.

    Προειδοποιεί πάντως, ότι το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί μέχρι το 2025, όταν και θα έχουν αυξηθεί οι προμήθειες LNG.

    Αν επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο στηρίζει και η Goldman Sachs, δηλαδή οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επιστρέψουν στο 40%, οι τιμές θα ενισχυθούν προς τα 170 ευρώ/MWh καθ’ όλη τη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Παράλληλα, θα βοηθήσουν στην αποθήκευση φυσικού αερίου έως και 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Το χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής των ροών, για το οποίο προετοιμάζεται και η Ευρώπη, θα εκτόξευε τη τιμή πάνω από 210 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

    Εάν η Ρωσία δεν κόψει εντελώς τη ροή, αλλά διατηρήσει τον ελάχιστο ρυθμό, δηλαδή το 20%, για το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα και εργασίες συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας θα φτάσει τα 190 ευρώ/MWh.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Σκρέκας: Πετύχαμε την εξαίρεση που ζητούσαμε



    ΣΧΟΛΙΑ