• ΑΓΟΡΕΣ

    Moody’s: Οι τράπεζες του Νότου θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων

    • NewsRoom


    Θετική για τις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τη Moody’s.

    Τα υψηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν τα καθαρά περιθώρια τόκων, σύμφωνα με τον οίκο, ενώ τo πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών των κρατικών ομολόγων, τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό στα χαρτοφυλάκια ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης.

    Ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, ιδίως στην Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, επειδή, σύμφωνα με τη Moody’s, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια, σε σχέση με τις τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και είναι πιο εξαρτημένες από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους.

    Για το νέο εργαλείο που παρουσίασε η ΕΚΤ, το TPI, η Moody’s αναφέρει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του ντόμινο που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και στην ενίσχυση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικών ή πολιτικών πιέσεων σε μεμονωμένες χώρες.

    Και σε αυτή την περίπτωση, οι χώρες του Νότου θα είναι ωφελημένες, καθώς έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των χωρών τους.

    Οι ιταλικές τράπεζες έχουν κρατικά ιταλικά ομόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ και οι ισπανικές 250 δισ. ευρώ σε κρατικά ισπανικά ομόλογα.

    Η δυνατότητα του TPI να επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα σε δυνητικά απεριόριστο ύψος, είναι αυτή που σύμφωνα με τον οίκο, επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να παρέμβει ουσιαστικά σε περίπτωση μεταβολών των αποδόσεων, που ξεφεύγουν από τα όρια που έχει θέσει.

    Νέες αυξήσεις επιτοκίων

    Σύμφωνα με τη Moody’s, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση τον Σεπτέμβριο της τάξης των 50 μονάδων βάσης και θα  ακολουθήσουν ακόμα δύο τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο κατά 25 μ.β., με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει στο 1,0% μέχρι το τέλος του έτους.

    Αύξηση βλέπει και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το επιτόκιο να φτάνει ακόμα και το 1,50% -1,75%.

    Η πρόκληση για την ΕΚΤ είναι η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, με την ανθεκτικότητα κάποιων χωρών, όπως σημειώνει η Moody’s, να δοκιμάζεται τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Η εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ