• Οικονομία

    Στο 9,1% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ- Στο 0,75% κλειδώνουν οι αγορές την αύξηση επιτοκίων

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχτηκε τον Ιούνιο στο 9,1%.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τη μεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη του 1981, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

    Οι οικονομολόγοι νωρίτερα είχαν προβλέψει άνοδο 8,8%, με τις ανησυχίες να εντείνονται για την πορεία της οικονομίας.

    «Το ερώτημα αφορά το μετά. Τι γίνεται αν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη κορύφωση και όχι για την απόλυτη κορύφωση;», ανέφερε στο CNBC o Michael Gapen, επικεφαλής των οικονομικών στην Bank of America.

    H πορεία του πληθωρισμόυ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα εξαρτηθεί άμεσα από τις τιμές ενέργειας και πώς αυτές θα κινηθούν.

    «Δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθούν οι αγορές ενέργειας στο ευρωπαϊκό εμπάργκο. Δεν ξέρουμε πόσο αυστηρά θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι τη δική τους προθεσμία», συνέχισε ο Gapen.

    Ο πληθωρισμός «κλειδώνει» την αύξηση επιτοκίων στο 0,75%

    Οι αγορές, πριν ακόμα την δημοσιοποίηση των στοιχείων του «καυτού» πληθωρισμού στοιχημάτιζαν την αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

    Και οι τραπεζίτες της Fed σε δηλώσεις τους έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να επιταχύνουν τη νομισματική σύσφιξη σε μια απόπειρα να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

    «Πιστεύω ότι μια αύξηση κατά 0,75% τον Ιούλιο είναι ένα τετελεσμένο γεγονός», δήλωσε η Kristina Hooper, αναλύτρια στην Invesco στο Bloomberg. «Η Fed πρέπει να παραμείνει επιθετική τώρα, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως να ακολουθήσει μια λιγότερο επιθετική πορεία σύσφιξης το τέταρτο τρίμηνο».

    Νωρίτερα βέβαια, κάποιοι αμφισβήτησαν την αποφασιστικότητα της Fed, εν μέσω ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση.

    Πριν λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Fed στο Κάνσας, Έσθερ Τζόρτζ, προειδοποίησε σε δηλώσεις της ότι οποιαδήποτε βιαστική κίνηση στη νομισματική σύσφιξη μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στην οικονομία, δημιουργώντας την αίσθηση σε κάποιους αναλυτές ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες.

    Με έναν πληθωρισμό που συνεχίζει να αυξάνεται, κάποιοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν ακόμα και πιο επιθετικές κινήσεις.

    «Θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο για αύξηση άνω του 0,75%  στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σε περίπτωση που η Fed αισθανθεί την ανάγκη να πατήσει τα φρένα πιο γρήγορα», δήλωσε ο Peter Chatwell, επικεφαλής αναλυτής στη Mizuho International Plc στο Bloomberg.

    Έχει φτάσει σε κορύφωση ο πληθωρισμός;

    Κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού φτάνει σιγά σιγά σε ένα τέλος.

    «Τα στοιχεία φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην κορύφωση στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες», ανέφερε ο Paul O’ Connor, επικεφαλής της εταιρείας Janus Henderson Investors.

    «Αλλά νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες θα θέλουν να δουν πολλά περισσότερα από αυτό», συνέχισε.

    H πτώση των τιμών σε εμπορεύματα όπως πετρέλαιο, σιτηρά και βιομηχανικά μέταλλα είναι ένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται, ενώ παράλληλα παρατηρούνται και εκπτώσεις από εταιρείες που θέλουν να «ξεφορτωθούν» ανεπιθύμητο εμπόρευμα.

    Ακόμα κι αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, πάντως, οι αγορές πιστεύουν ότι θα συνεχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια, κι αυτό γιατί θέλει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι δεν θα αρχίσουν να περιμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα παγιωθεί, υποστήριξε ο O’ Connor.

    Διαβάστε επίσης:

    Κέρδη και ζημίες από την ιστορική πτώση του ευρώ – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

    Nomura: Οι κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν τα επιτόκια το 2023- Το ευρώ παίρνει ανάσα



    ΣΧΟΛΙΑ