• Οικονομία

    Κωστής Χατζηδάκης για πρόστιμα σε πολυεθνικής: Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

    • NewsRoom
    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Για πρόστιμα επί τη βάση του νόμου κι όχι φορολόγηση των κερδών, προκειμένου «να περάσει το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις ποινές που επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές εταιρείες P&G και Unilever από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    «Κάνουμε μία πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και ελέγχους της ΔΙΜΕΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέχρι τώρα είχαν μπει μεγάλα πρόστιμα σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τώρα πάμε και σε πολυεθνικές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο Mega.

    Tόνισε δε πως το υπουργείο διενεργεί έλεγχο για αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μεταξύ των πρωτοβουλιών του υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η διεύρυνση της χρήσης των POS, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, η γενίκευση του myData μέσα στο 2024, καθώς και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των μετρητών στις συναλλαγές.

    «Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε έχουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν υπάρχει νέος φόρος, υπάρχει αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν αλλάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές, λέμε ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και επειδή το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω του μισθού του», υπογράμμισε.

    «Εφαρμόζουμε δίκαιη πολιτική. Δεν μπορούμε να ακούμε ”κάντε κάτι για τη φοροδιαφυγή” κι όταν κάνουμε κάτι παρόμοιο με προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, να λέμε ”όχι, να εφαρμόσετε μόνο τα ηλεκτρονικά εργαλεία”» συμπλήρωσε.

    Τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαμήλωσε τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ περιόρισε τον ΦΠΑ σε επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες.

    Διαβάστε επίσης

    Unilever Hellas: Διαφωνούμε με την μεθοδολογία των ελεγκτικών αρχών, θα αμφισβητήσουμε το πρόστιμο

    Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμα €2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία

    Σκρέκας: Γιατί βάλαμε πρόστιμα στις 2 πολυεθνικές – Πρέπει να διορθώσουν τις τιμές, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι



    ΣΧΟΛΙΑ