• Οικονομία

    Κόλλησε η ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων-Ελάχιστοι έχουν ενταχθεί

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Μόλις 1,2 δισ. ευρώ από τα 38 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», από τους 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που οφείλουν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, περίπου 80.000 οφειλέτες, οι περισσότεροι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

    Συνολικά έχουν εισπραχθεί περίπου 63 εκατομμύρια ευρώ είτε από εφάπαξ αποπληρωμές εργοδοτών είτε από την καταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν οι μισοί (περίπου το 48%) από τους οφειλέτες που έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη προς τον πρώην ΟΑΕΕ.

    Το 38% όσων ρύθμισαν είναι εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι ρύθμισαν τις οφειλές τους και κατέβαλαν την πρώτη δόση με 50% κούρεμα σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή εξόφλησαν εφάπαξ με διαγραφή 100% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Από τα περίπου 63 εκατομμύρια που έχουν συνολικά εισπραχθεί, τα 45 εκατομμύρια προέρχονται από εργοδότες.

    Άλλα 14 εκατομμύρια προέρχονται από τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ. Ελάχιστοι είναι οι αγρότες που ρύθμισαν τις οφειλές τους. Υπενθυμίζεται οτι η ρύθμιση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Το «Mononews» έχει δημοσιεύσει τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους:

    -Δεν έχουν οριστεί οι ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2017 και 2018 με βάση τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι έχουν οφειλές τα συγκεκριμένα έτη να μην μπορούν να υπολογίσουν το πραγματικό ποσό που χρωστούν. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει το σύνολο των οφειλετών, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, όσοι και αγρότες.

    -Δεν έχει μεταφερθεί και πιστοποιηθεί στο ΚΕΑΟ το σύνολο των οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Κέντρου δεν έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο των ασφαλισμένων, αλλά και των εισφορών που οφείλουν, κυρίως από το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Συγκεκριμένα, οι γιατροί από το πρώην ΤΣΑΥ και οι μηχανικοί από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ δυσκολεύονται να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς δεν έχουν «ανέβει» στην πλατφόρμα οι συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η ρύθμιση και να οριστεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.

    Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οφειλέτες ανεξάρτητα απασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) μετά την αρχική αίτηση ένταξης στη ρύθμιση στο ΚΕΑΟ πρέπει να απευθυνθούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, προκειμένου να λάβουν ενημερωτικό με τις οφειλές τους. Για το ταμείο των μηχανικών απαιτούνται περίπου 10 ημέρες για να λάβει κανείς ενημερωτικό σημείωμα, ενώ στην περίπτωση των δικηγόρων και των γιατρών ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τις 10 ημέρες.

    Παρόμοια προβλήματα σε μικρότερο βαθμό παρατηρούνται και στον ΟΑΕΕ. Για την επίλυση του θέματος οι ασφαλισμένοι απευθύνονται με επίσκεψη τους στον ΕΦΚΑ.

    -Δεν είναι ενημερωμένα ακόμη και τα μητρώα ασφαλισμένων στο εκάστοτε ταμείο. Κυρίως στο ΤΣΑΥ (γιατροί) και το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) παρατηρείται το φαινόμενο να μην εντοπίζονται μητρώα και στοιχεία ασφαλισμένων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί ο οφειλέτης να μην έχει καν πρόσβαση στην πλατφόρμα ρύθμισης.

    -Δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη οι οφειλές στο ΚΕΑΟ για να ολοκληρωθεί το δεύτερο σκέλος της ρύθμισης. Το ΚΕΑΟ καθυστερεί να βεβαιώσει τις οφειλές με συνέπεια να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση της ρύθμισης και η έκδοση της σχετικής απόφασης.

    -Δεν γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι σε ποιες περιπτώσεις να επιλέξουν το επανυπολογισμό της οφειλής τους και σε ποιες όχι. Κι αυτό γιατί το σύστημα δεν σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις την απώλεια στη σύνταξη από τον υπολογισμό του εν λόγω τμήματος ασφάλισης με βάση τις ελάχιστες εισφορές του κατώτατου μισθού.

    Αυτό δυσχεραίνει πολύ την επιλογή από τους ασφαλισμένους, οι οποίο καλούνται να αποφασίσουν για το μελλοντικό τους εισόδημα χωρίς να έχουν όλα τα δεδομένα. Η σύγχυση είναι μεγαλύτερη για όσους αυτοαπασχολούμενους οφειλέτες είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και οφείλουν λιγότερα από 15.000 ευρώ.

    Και αυτό με τον επανυπολογισμό είναι δεδομένο ότι θα περιοριστούν δραστικά οι οφειλές τους, αλλά δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τελικά η μηνιαία σύνταξή τους μετά την παρακράτηση και των οφειλών.

    Πως να ρυθμίσετε τις οφειλές σας

    Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία έχει δύο στάδια:Το πρώτο γίνεται στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου υποβάλλεται αίτημα προσδιορισμού / επανυπολογισμού των οφειλών. Ο επανυπολογισμός αφορά τα έτη 2002-2016 και γίνεται με βάση το κατώτατο όριο εισφορών (117,21 ευρώ για ασφάλιση και 40,73 ευρώ για υγεία, σύνολο μηνιαίου ασφαλίστρου 158 ευρώ).

    Στη συνέχεια υποβάλλεται αίτημα ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου επιλέγονται οι δόσεις.

    Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο της κύριας οφειλής προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους έως 31-12-2018 όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Στις ρυθμιζόμενες οφειλές μπορούν να συμπεριληφθούν:

    -Οφειλές που έχουν ενταχθεί στον ν. 4499/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός).

    -Οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, της οποίας οι όροι τηρούνται, με απώλεια των διευκολύνσεών της.-Οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά – νόμος Κατσέλη).



    ΣΧΟΛΙΑ