• Οικονομία

    «Λίφτινγκ» στην… παράταση για τις 120 δόσεις προς την Εφορία

    • NewsRoom


    Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα μείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω της οποίας μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι φορολογούμενοι που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία σε έως και 120 δόσεις. Παράταση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και βελτιώσεων από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

    Παρά τις ενστάσεις που αποτυπώνονται στην έκθεση της Κομισιόν για τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος που φαίνεται να δημιουργείται από τις ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι απολύτως αναγκαία.

    Μάλιστα, στην Πειραιώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος, έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο με πέντε αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, έτσι ώστε να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν στην Εφορία όλοι οι οφειλέτες που το επιθυμούν. Οφειλές που φούσκωσαν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ φόρων και εισφορών.

    Είναι ενδεικτικό ότι οι οφειλές στην Εφορία και sτα Ασφαλιστικά Ταμεία, από 85 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ξεπέρασαν τα 140 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 64%.

    Από τα 140 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 104 δισ. ευρώ είναι χρέη που έχουν στην Εφορία σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι.

    Περίπου οι 4 στους 5 οφειλέτες χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ ενώ πάνω από 1,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

    Οι αλλαγές

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους συνεπείς φορολογουμένους, όσους δηλαδή πληρώνουν στην ώρα τους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει και από τις τράπεζες να επιβραβευθούν οι συνεπείς, για να μην αυξηθεί ο «ηθικός κίνδυνος» (moral hazard) που συνδέεται με οποιαδήποτε ρύθμιση.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έχουν επεξεργαστεί στην Πειραιώς προβλέπουν τα εξής:

    1. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μόνο για μεγάλες οφειλές

    Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα ισχύουν μόνο για μεγάλες οφειλές και όχι για τους πολλούς φορολογουμένους που προσπαθούν σήμερα να παραμείνουν συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Ετσι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση.

    2. Κούρεμα ελάχιστης δόσης

    Η ελάχιστη μηνιαία δόση προτείνεται να μειωθεί στα 20 ευρώ τον μήνα από 30 ευρώ που ισχύει σήμερα. Με τη μείωση της ελάχιστης δόσης θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι με πολύ μικρές οφειλές της τάξης των 400 και 500 ευρώ να κερδίσουν περισσότερες δόσεις για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους.

    3. Μείωση του επιτοκίου

    Το επιτόκιο της ρύθμισης από 5% ετησίως θα μειωθεί στο 3%.

    Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ρύθμιση είναι «ακριβή», καθώς οι οφειλέτες επιβαρύνονται με επιτόκιο 5%, όταν το Δημόσιο – με διάταξη που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση – επιβαρύνεται με επιτόκιο 3% για τις δικές του οφειλές προς τους ιδιώτες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

    4. Αύξηση δόσεων για τις επιχειρήσεις

    Σύμφωνα με τη ΝΔ η ρύθμιση είναι «ετεροβαρής», υπό την έννοια ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον ίδιο αριθμό δόσεων με τα φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι για τα νομικά πρόσωπα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των τρεχουσών οφειλών σε 24 δόσεις και των έκτακτων οφειλών σε 36 μηνιαίες δόσεις και όχι μέχρι και 120 δόσεις που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα.

    5.  Κίνητρα για τους συνεπείς οφειλέτες

    Τα στελέχη της Πειραιώς υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση είναι «άδικη», καθώς δεν περιλαμβάνει καμία επιβράβευση για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα. Ετσι, για να αποκατασταθεί η «αδικία» της ΝΔ για τις αλλαγές στις 120 δόσεις, συνοδεύεται με κίνητρα για τους συνεπείς. Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση, το λεγόμενο Λευκό Μητρώο, μέσω του οποίου θα πριμοδοτηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Οσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα φόρους και εισφορές θα κερδίζουν μια θέση στο Λευκό Μητρώο και θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση. Θα κερδίσουν στοχευμένη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά κίνητρα και αλλαγή από φορολογικούς ελέγχους.

    Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, για την ένταξη στο Λευκό Μητρώο θα λαμβάνονται υπόψη:

    – Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της φορολογικής, εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

    – Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της φορολογικής, εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και φοροδιαφυγής.

    – Ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κλπ.



    ΣΧΟΛΙΑ