• Οικονομία

    Klaas Knot (ΕΚΤ): Πρέπει να συνεχίσουμε με δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β.

    Klass Knot, επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας, μέλος ΔΣ ΕΚΤ

    Klass Knot, επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας, μέλος ΔΣ ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει με αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και ο χρόνος για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων είναι «ακόμα πολύ μακριά», ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Klaas Knot.

    «Κάναμε μια υποχώρηση τον Δεκέμβριο από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης – αυτός θα είναι ο ρυθμός για πολλαπλούς αριθμούς συναντήσεων», ανέφερε ο Knot στη La Stampa σε συνέντευξή του. «Αυτό σημαίνει τουλάχιστον δύο αυξήσεις, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο», είπε. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε κατάσταση σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι».

    Κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό θα γίνουν πιο ισορροπημένοι, είπε ο Knot. Αυτή θα ήταν η στιγμή για την ΕΚΤ να γίνει λίγο πιο χαλαρή στην πολιτική της απάντηση.

    «Αυτή θα ήταν επίσης μια περίοδος κατά την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα περαιτέρω βήμα προς τα κάτω από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης», σύμφωνα με την Knot. «Αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό. Θέλω να τονίσω ξανά ότι αυτό δεν είναι ορατό για τις επόμενες συναντήσεις».

    Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας είχε ήδη υποστηρίξει τη συνέχιση της σύσφιξης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται, παρόλο που η βασική μέτρηση δείχνει επιβράδυνση.

    Μιλώντας σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο WNL την Κυριακή, ο Knot επανέλαβε το ίδιο μήνυμα, υποστηρίζοντας πως «κάτι θα ακολουθήσει τον Μάιο και τον Ιούνιο» χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων που οραματιζόταν.

    Οι αξιωματούχοι το 2022 αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 250 μονάδες βάσης στο 2% ενώ οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg τα βλέπουν να κορυφώνονται στο 3,25% μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού της σύσφιξης καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται, όπως και το κόστος ενέργειας.

    «Στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, είδαμε μια πρώτη πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού, αλλά αυτό οφειλόταν εξ ολοκλήρου στις επιδράσεις της βάσης και στον χαμηλότερο πληθωρισμό ενέργειας», δήλωσε ο Knot. «Εστιάζουμε στον πυρήνα του πληθωρισμού όπου, δυστυχώς, δεν υπάρχουν καλά νέα. Γιατί είναι ακόμα σε άνοδο. Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν ακόμη σημάδια υποχώρησης».

    Παρόμοιες θέσεις εξέφρασαν τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ,  στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όσο και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Αυστρίας και της Φινλανδίας.

    «Αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος που πρέπει να διαχειριστούμε είναι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα, όχι πάρα πολλά», είπε ο Knot.

    Στρέφοντας στην ποσοτική σύσφιξη , η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, ο Knot είπε ότι αναμένει «ο αντίκτυπος να είναι περιορισμένος, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σταδιακά τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ τελικά». Αυτό θα σήμαινε πλήρη παύση των επανεπενδύσεων για το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

    «Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να πάμε εκεί προσεκτικά και σταδιακά, γιατί δεν το έχουμε ξανακάνει», είπε ο Ολλανδός κυβερνήτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλι Ρεν: Υπάρχουν λόγοι για σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ