• Οικονομία

    Κίνα: Στόχος για ανάπτυξη 5% το 2024 – Ενισχύεται η ρευστότητα του διατραπεζικού συστήματος

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ (Πηγή: CNBC)

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ (Πηγή: CNBC)


    Η κεντρική τράπεζα της Κίνας χορήγησε χθες, Δευτέρα, οικονομική ρευστότητα 10 δισεκατομμυρίων γιουάν (1,28 δισεκατομμυρίου ευρώ) στο τραπεζικό σύστημα μέσω διαδικασίας reverse repos με επιτόκιο 1,8% και περίοδο ωρίμανσης επτά ημέρων.

    Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να διατηρήσει σταθερή την οικονομική ρευστότητα της διατραπεζικής αγοράς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

    Η διαδικασία reverse repos επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα της Κίνας την αγορά χρεογράφων από τις εμπορικές τράπεζες μέσω πλειστηριασμού, με την συμφωνία της μεταπώλησης τους στο μέλλον.

    Στο 5% ο στόχος για την ανάπτυξη το 2024

    Παράλληλα σήμερα, η Κίνα έθεσε στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» για το 2024 και για να τον επιτύχει, το Πεκίνο σκοπεύει να καταγράψει έλλειμμα 3%, από 3,8% πέρυσι.

    Την ίδια στιγμή, ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι να κυμανθεί περί το 3% και για την απασχόληση να δημιουργηθούν 12 εκατ. θέσεις εργασίας στις πόλεις, ώστε ο δείκτης ανεργίας να μην υπερβεί το 5,5%.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ, ο οποίος παρέδωσε την έκθεση, δεσμεύτηκε επίσης ότι η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς για τις ξένες επενδύσεις στη μεταποίηση, ενώ το Πεκίνο θα εκδώσει 1 τρισ. γουάν (138,9 δισ. δολ.) σε «υπερμακράς διάρκειας» ειδικά ομόλογα φέτος για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα ενώ θα στηριχθούν περαιτέρω και οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.

    «Τα θεμέλια για τη συνεχή ανάκαμψη και βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας δεν είναι ακόμη στέρεα, με ανεπαρκή ζήτηση, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους κλάδους, αδύναμες κοινωνικές προσδοκίες και πολλούς παραμένοντες κινδύνους» δήλωσε ο Λι, καθώς παρουσίασε την «έκθεση εργασίας» του σε σχεδόν 3.000 αντιπροσώπους στη Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

    Σημειώνεται ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023.

    Ο στόχος για την ανάπτυξη φέτος θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί, καθώς η ώθηση που έδωσε η άρση των περιορισμών για την πανδημία αποδυναμώνεται, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.

    Η κρίση των ακινήτων, ο αποπληθωρισμός, η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και τα χρέη τοπικών αυτοδιοικήσεων προκαλούν πονοκεφάλους στην κινεζική πολιτική ηγεσία, που καλείται να πάρει αποφάσεις για να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% φέτος και ότι η οικονομία της θα επιβραδυνθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, περί το 3,5% το 2028.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua, Reuters

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ για Κίνα: Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2023

    Deutsche Bank: Ποιον υπό κατάρρευση κινεζικό κολοσσό σχεδιάζει να «χτυπήσει» με αγωγές;

    Οικονομικές πολιτικές αναδιανομής πλούτου

    Κίνα: Τράπεζα μπλόκαρε τις πληρωμές από Ρωσία και Λευκορωσία



    ΣΧΟΛΙΑ