• Business

    Deutsche Bank: Ποιον υπό κατάρρευση κινεζικό κολοσσό σχεδιάζει να «χτυπήσει» με αγωγές;

    • Μαρία Βε

    Christian Sewing, CEO Deutsche Bank


    Δικαστικά σκοπεύει να κινηθεί η Deutsche Bank κατά της κινεζικής Shimao Group, εν μέσω αυξανόμενων αθετήσεων πληρωμών και μιας βαθύτερης κρίσης στον τομέα του real estate στην Κίνα.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η Deutsche Bank προχωρά σε μία κίνηση σπάνια για μια εταιρεία του εξωτερικού, ετοιμάζοντας αγωγές προς την κινεζικό κατασκευαστικό γίγαντα, ενώ θα αιτηθεί και την ρευστοποίηση της περιουσίας του, ώστε να ξεκινήσει να αποπληρώνει τα χρέη του.

    Σε περίπτωση που η κίνηση της Deutsche Bank οριστικοποιηθεί, θα είναι μια σπάνια περίπτωση μεγάλης ξένης χρηματοπιστωτικής εταιρείας που θα κινήσει αγωγή με σκοπό την εκκαθάριση εταιρείας, από τότε που ο κλάδος διολίσθησε σε κρίση χρέους το 2021.

    Η Shimao με έδρα τη Σαγκάη, βρέθηκε μεταξύ πολλών κινεζικών κατασκευαστικών ομίλων, οι οποίοι έχουν αθετήσει offshore ομόλογα, αφού έχασε την πληρωμή τόκων και κεφαλαίου για τίτλο ύψους 1 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο του 2022.

    Κατόπιν τούτου, θεωρείται ότι έχει αθετήσει ολόκληρο το offshore χρέος αξίας 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το καλοκαίρι του 2022, η Shimao κήρυξε στάση πληρωμών, εντείνοντας τις πιέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

    Παρόλο που είχε βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες 20 κατασκευαστικές στην Κίνα, ο κολοσσός παρουσίασε τους όρους αναδιάρθρωσης του offshore χρέους στους πιστωτές τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων μαζί τους.

    Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα, η οποία είναι ένας από τους πιστωτές της Shimao, προσπαθεί να καταθέσει την αίτηση αυτό τον μήνα, αφού έκρινε “απαράδεκτους” τους όρους αναδιάρθρωσης του χρέους του ομίλου.

    Πάντως, δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τις ακριβείς κινήσεις της το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Στα “χνάρια” της Evergrande

    Υπενθυμίζεται ότι τις ίδιες νομικές δυσκολίες αντιμετώπισε και η China Evergrande Group, όταν οι πιστωτές της στράφηκαν εναντίον της.

    Στις αρχές του 2024, δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση ο γιγαντιαίος κινεζικός όμιλος του τομέα των ακινήτων σε μεγάλη δυσχέρεια, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

    Επίσης, αυτή την περίοδο, αίτηση εκκαθάρισης έχει κατατεθεί και κατά της Country Garden.

    Σημειώνεται ότι η αύξηση των αιτήσεων εκκαθάρισης κατά των κατασκευαστικών έρχεται σε μια στιγμή που το Πεκίνο προσπαθεί να αναζωογονήσει τον τομέα των ακινήτων με μια σειρά μέτρων στήριξης.

    Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση της γερμανικής τράπεζας, ενδέχεται να εντείνει τις ανησυχίες στον κλάδο των ακινήτων, όσον αφορά το μέλλον και τις προοπτικές του.

    Η μετοχή της Shimao σημείωνε πτώση σχεδόν 4% στις συναλλαγές της Παρασκευής, περίπου στις 13:20 ώρα Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Evergrande: Πωλητήριο σε έπαυλη $70 εκατ. που συνδέεται με τον ιδρυτή του πτωχευμένου κολοσσού

    Φεύγουν επενδύσεις από την Κίνα

    Οι έκπτωτοι βασιλιάδες του real estate – Από την κορυφή στην κατάρρευση



    ΣΧΟΛΙΑ