• Οικονομία

    Joachim Nagel (Bundesbank): Ιδιαίτερα απίθανο να μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ σύντομα

    • Bloomberg

    Γιοακίμ Νάγκελ (Bundesbank)


    Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel, ο οποίος τόνισε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη σήμερα ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ακρίβεια το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η περίοδος.

    Ενώ τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 4% μέχρι το 2024, οι αγορές στοιχηματίζουν σε μείωση τον Απρίλιο και πλήρη ποσοστιαία μονάδα περικοπών επιτοκίων το επόμενο έτος.

    Ο Nagel, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μείωση του κόστους δανεισμού», σήμερα επεσήμανε ότι δεν είναι καν σαφές το πού βρίσκονται τα επιτόκια της ΕΚΤ, καθώς η αύξηση των τιμών καταναλωτή – επί του παρόντος στο 2,9% – μπορεί να επηρεάζεται ακόμη από γεωπολιτικά σοκ.

    «Για να αποφύγουμε την οικονομική ζημιά που προκαλείται από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Είναι πολύ νωρίς για να λέμε για νίκη επί του πληθωρισμού».

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι η ΕΕ θα αποφύγει την ύφεση, ωστόσο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Mario Centeno είπε αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg ότι ανησυχεί εάν η ευρωζώνη θα έχει μια ήπια “προσγείωση” μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα.

    Ωστόσο, ο Nagel εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, λέγοντας πως «μπορούμε να αποφύγουμε την ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας».

    Ανέφερε μάλιστα αρκετούς λόγους για αυτό, όπως «την ασυνήθιστα σταθερή και επίσης σφιχτή αγορά εργασίας, τα ευνοϊκά επίπεδα δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα».

    Διαβάστε επίσης: 

    «Βλέπουν» Ισπανία και Πορτογαλία τα ελληνικά ομόλογα – Γιατί είναι κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το κόστος δανεισμού

    Ποια ακίνητα – «διαμάντια» άλλαξαν χέρια στους τελευταίους πλειστηριασμούς και ποια έμειναν στα… αζήτητα

    Eurostat: Άλμα στην αξία γεωργικής παραγωγής το 2022 στην ΕΕ – Πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ